Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2009

Υπό εξέταση η δήλωση Κλίντοv-Μπαμπατζάν

Η Κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά την κοινή δήλωση που έχει γίνει μεταξύ της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και του Τούρκου ομολόγου της Αλί Μπαμπατζάν που περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ερωτηθείς για την κοινή δήλωση των δυο ΥΠΕΞ, που αναφέρεται και στο θέμα της άρσης της ''απομόνωσης'' των Τ/κ.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως «η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Τ/κ που κάποιοι ονομάζουν απομόνωση είναι απόρροια της κατοχής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από την Τουρκία».

«Προσδοκούμε ότι αυτή η κατάσταση θα πάψει να υπάρχει με τη συνολική επίλυση του κυπριακού προβλήματος που θα αποκαθιστά τις αρχές του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο, θα τερματίζει την κατοχή και θα επανενώνει την Κύπρο και θα δίνει τη δυνατότητα σε ολόκληρο το λαό, Ε/κ και Τ/κ να ζουν σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία και μαζί να διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Σε σχέση με την κοινή δήλωση Κλίντον – Μπαμπατζάν ανέφερε πως «μελετούμε το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται το ζήτημα χρειάζεται να μελετηθεί».

Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις κατευθύνσεις που φαίνεται να χαράσσει η νέα αμερικανική διοίκηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως από την πρώτη στιγμή η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πει πως με την εκλογή του Μπαράκ. Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ «αυτό που μας ενδιαφέρει και που πάντοτε ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία και ειδικά αυτή την Κυβέρνηση είναι η ανάπτυξη σχέσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου με διάφορες χώρες, πόσον μάλλον με ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, και για να βοηθηθεί η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλά και για την ανάπτυξη και στους υπόλοιπους τομείς μεταξύ των δυο χωρών. Αυτή είναι η θέση που μας καθοδηγεί. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε», πρόσθεσε.

Κληθείς να πει αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα επιθυμούσε παρέμβαση των ΗΠΑ στο διάλογο που γίνεται στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως η κυπριακή Κυβέρνηση αυτό που λέει είναι ότι στη διαπραγμάτευση το πάνω χέρι το έχουν οι δυο κοινότητες.

«Ζητούμε από το διεθνή παράγοντα να στηρίζει και στηρίζει αυτή τη διαδικασία, όπως ζητούμε παράλληλα από το διεθνή παράγοντα να στραφεί προς την Τουρκία και να της υποδείξει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρον να συνεργαστεί για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

http://www.sigmalive.com/news/politics/131791

Δεν υπάρχουν σχόλια: