Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Eκτακτα… φορολογικά μέτρα για 1,2 δισ. ευρώΈκτακτη εισφορά από 1.000 έως 5.000 ευρώ θα καταβάλουν 128.000 πολίτες που δήλωσαν το 2008 (για τα εισοδήματα του 2007), ατομικό εισόδημα από 60.000 έως 80.000 ευρώ, προκειμένου να «συνεισφέρουν» στην αντιμετώπιση της κρίσης με πρόσθετους φόρους 274 εκατ. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον 1,8 δισ. από νέα ρύθμιση που θα προωθήσει για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στόχος των δύο μέτρων είναι η άντληση εσόδων 2,1 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός να κινηθεί στην αυστηρή γραμμή της Ε.Ε. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου ανακοινώνοντας χθες τα μέτρα, τόνισε πως «όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα θα συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωρεί σε ανακατανομή των φορολογικών βαρών, προκειμένου να εξοικονομήσει πόρους για τη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. Ο υπουργός ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα για τις κατηγορίες αυτές.

Τα κυβερνητικά μέτρα προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα, όσοι δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα από 60.000 έως 80.000 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν στην εφορία έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ, ενώ για ποσά μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά είναι 2.000 ευρώ. Στο κλιμάκιο 100.000 έως 150.000 ευρώ ο φόρος είναι 3.000, ενώ όσοι δήλωσαν πέρυσι εισόδημα άνω των 150.000 θα καταβάλουν 5.000 ευρώ.

Παράλληλα ο Γ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε αναδιάρθρωση του τρόπου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την είσπραξη ποσού 1,8 δισ. ευρώ (τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τελωνεία εκτιμώνται σε 20 δισ. ευρώ). Oπως χαρακτηριστικά είπε, το Yπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχωρεί σε διαρθρωτικές αλλαγές όσον αφορά το σύστημα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Το σύνολο αυτών των οφειλών εκτιμάται σήμερα σε περίπου 20 δισ. ευρώ. Θεωρείται έτσι πως αποτελούν, μια πηγή που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου, τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, συμβάλλοντας στον στόχο για τη μη αύξηση –και αντίθετα– τη μείωση της φορολόγησης. Το νέο σύστημα είπε ο υπουργός θα εφαρμοστεί άμεσα και ο στόχος είναι διπλός:

Πρώτον, να μεγιστοποιηθεί για το 2009 είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο ποσοτικός στόχος που τίθεται είναι η εισροή τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, να αναβαθμισθεί ευρύτερα το σύστημα παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να υπάρξουν μόνιμα και καλύτερα αποτελέσματα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, θα υπάρξει υποστήριξη των εφοριών με εξειδικευμένους συμβούλους για την πλήρη αναβάθμιση του συστήματος. Δηλαδή, τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, ειδοποίησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών.

Ο Γ. Παπαθανασίου είπε ακόμη ότι για λόγους ενίσχυσης της παραγωγής και της οικονομίας, διεθνώς, λόγω της κρίσης οι επιχειρήσεις τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης και για αυτόν τον λόγο δεν επιβλήθηκε και σε αυτές έκτακτη εισφορά.


19/3/2009
Πηγή: ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: