Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

«Τεστ ωριμότητας» οι εκλογές στα Σκόπια


Επίσκεψη πρωθυπουργού της Τσεχίας στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, Μίρεκ Τοπολάνεκ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επεσήμανε ότι οι επερχόμενες προεδρικές και δημοτικές εκλογές -οι οποίες θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου- θα αποτελέσουν ένα «τεστ ωριμότητας για τη χώρα», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΓΔΜ οφείλει να το περάσει με επιτυχία.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκλογές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον δρόμο για την ενσωμάτωση της χώρας στις ευρωπαϊκές δομές. Αναμένουμε να διεξαχθούν ομαλά και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια των περσινών εκλογών» πρόσθεσε ο κ. Τοπαλάνεκ.

Ο κ. Τοπολάνεκ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ΠΓΔΜ θα εκπληρώσει τα οχτώ κριτήρια που η ΕΕ έθεσε ως όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, συμπλήρωσε όμως ότι πρέπει να επιλυθεί και η «ατυχής», όπως την χαρακτήρισε, εκκρεμότητα της ονομασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι μετά τις εκλογές αυτές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση λύσης στο θέμα της ονομασίας, η οποία λύση, όπως ανέφερε, «δεν θα πρέπει να απειλήσει τα εθνικά και κρατικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι, στη συνάντηση, οι δύο άνδρες εκτίμησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, η οποία αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, μπορούν να συνεχιστούν με πιο εντατικό ρυθμό, προς την κατεύθυνση εξεύρεσης μίας συμβιβαστικής λύσης η οποία θα ικανοποιεί και τα δύο μέρη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: