Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

Όχι αδιαφορία στην διαφθορά .


Η διαφθορά είναι μια «ασθένεια» και ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με επιπτώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και κατ’ επέκταση την αντίστοιχη οικονομική ζημία όλων των πολιτών.
Το πρόβλημα με την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ότι αποκαλύπτεται πάρα πολύ δύσκολα, γιατί κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι διατεθειμένο να προβεί σε αποκαλύψεις, προς αποφυγή βεβαίως και των ιδίων ευθυνών.

Είναι απίστευτο αλλά μέχρι το 2005 δεν υπήρχαν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδικήματα περί την υπηρεσία, για τον απλούστατο λόγο της ανυπαρξίας μιας κεντρικής τράπεζας πληροφοριών.

Η ατιμωρησία των δημόσιων υπαλλήλων τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά έχει απογοητεύσει τους πολίτες και τους έχει αποθαρρύνει να προβαίνουν σε καταγγελίες, γιατί πιστεύουν, ότι τελικά κανένας δε θα τιμωρηθεί.
Είναι δε κοινή πεποίθηση των πολιτών ότι το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων που ξεκίνησε το 2002 είναι άλλο ένα μέτρο που ως μεταμοντέρνο «καθρεφτάκι» απευθύνεται σε ... «ιθαγενείς».

Εν μέρει έχουν δίκιο καθότι ο έλεγχος που ξεκίνησε ήταν υποτυπώδης. Ποτέ δεν κατηγορήθηκε κάποιος δημόσιος υπάλληλος εξαιτίας του «πόθεν έσχες» που υπέβαλε ή δεν υπέβαλε στη Δικαιοσύνη.
Βέβαια, το ότι δεν κατηγορήθηκε κανείς ευθύνεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί 300.000 και πλέον δηλώσεις «πόθεν έσχες».


Σιγά -σιγά ,( αλλά δυστυχώς μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας που έχει σαν αποτέλεσμα ο πολίτης να μην ενθαρρύνεται στο να προχωρά σε καταγγελίες φαινομένων διαφθοράς), έγιναν κάποια σημαντικά βήματα.
Η νομοθεσία έγινε πιο αυστηρή το 2006. Το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην ποινικοποίηση της πράξης της μη υποβολής «πόθεν έσχες».
Ένα χρόνο μετά, το 2007, ζήτησε οι έλεγχοι των υπαλλήλων των εφοριών και πολεοδομιών (οι υπηρεσίες αυτές βρίσκονται πάντα στις πρώτες θέσεις της διαφθοράς του κράτους) να γίνονται από το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον οποίο «θωράκισε» θεσμικά, ώστε να μπορεί να ασκεί σωστά τα καθήκοντά του.

Φέτος λοιπόν είναι η δεύτερη χρονιά επιβολής του μέτρου και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ.Λέανδρος Ρακιντζής (Αρεοπαγίτης ε.τ.) είχε την δυνατότητα να συγκρίνει και να διασταυρώσει τις δηλώσεις του 2007 ώστε να βγάλει χρήσιμα… συμπεράσματα
.

Τα πρώτα ....συμπεράσματα λοιπόν είναι γεγονός. Ο κ.Ρακιντζής στέλνει στον εισαγγελέα 354 εφοριακούς και υπαλλήλους πολεοδομιών επειδή δεν υπέβαλαν δηλώσεις «πόθεν έσχες».
Βλέπετε παρ` ότι η προθεσμία αποστολής των δηλώσεων των υπαλλήλων έληξε τέλος Ιουνίου 2008 και μέχρι την περασμένη εβδομάδα εδίδετο μια άτυπη προθεσμία στους εναπομείναντες για να συμμορφωθούν με το νόμο, αυτό που διαπίστωνε ήταν ότι υπήρχαν ...ύποπτες αντιδράσεις με σκοπό να αδρανοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Έτσι αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη Δικαιοσύνη, στέλνοντας τις υποθέσεις στον εισαγγελέα.


Παράλληλα με τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των 6.500 εργαζομένων σε εφορίες και πολεοδομίες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ζητεί την άρση του τραπεζικού απορρήτου για 30 υπαλλήλους, καθώς διαπίστωσε στην κατοχή τους αφύσικα μεγάλα εισοδήματα και ακίνητη περιουσία που δεν δικαιολογούνται από τους μισθούς τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί από τους ανωτέρω υπαλλήλους έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία, πολυτελή αυτοκίνητα και μεγάλα ποσά μετρητών στην τράπεζα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια .....πολυτελή σκάφη αναψυχής.

Ο έλεγχος όμως δεν σταματά στα παραπάνω. Η εντολή που έχει δοθεί είναι να ελεγχθούν εξονυχιστικά τα «πόθεν έσχες» των περίπου 200 υπαλλήλων που έχουν καταγραφεί παραπτώματα στο ενεργητικό τους ή υπάρχουν καταγγελίες για ατασθαλίες, καθώς και των περίπου 800 διευθυντών και προϊσταμένων στις εφορίες και πολεοδομίες της χώρας.

Τα πρώτα λοιπόν αποτελέσματα για την σταδιακή πάταξη της διαφθοράς είναι ορατά. Ο πόλεμος για μία καλή δημόσια διοίκηση είναι μακρύς, δύσκολος και προπαντός απαιτεί συνεχή πολιτική βούληση και προσπάθεια των αρμόδιων οργάνων.

Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται από την πολιτεία δεν πρόκειται να αποδώσουν στο μέγιστο βαθμό για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας, χωρίς την κοινωνική συναίνεση που μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ με την κινητοποίηση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: