-->

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Aπόγνωση για τη φοροκαταιγίδα

Εκπέμπουν SΟS
Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκπέμπουν «SΟS», καθώς διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά που τόσο ανάγκη το έχει.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Δ. Αρμενάκης, μιλώντας στο «Εθνος» τονίζει ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα μας, όπως το πακέτο των εγγυήσεων ύψους 28 δισ. ευρώ, δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που αποφάσισαν άλλες χώρες. Οι καταναλωτές δεν έχουν ρευστό προκειμένου να προχωρήσουν σε ψώνια και η αγορά στενάζει...».

Αλλά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) Θ. Βάρδας υπογραμμίζει στην εφημερίδα μας πως «η κυβέρνηση επί της ουσίας, έλαβε μέτρα υπέρ της ύφεσης». Και φέρνει τα παραδείγματα «της έκτακτης φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και του... παγώματος των μισθών, με αποτέλεσμα να μειωθεί το εισόδημα των μισθωτών, καθώς και της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Το τελευταίο μέτρο προκαλεί περαιτέρω μείωση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς επιχειρήσεις που συναλλάσσονταν με το δημόσιο προμηθεύοντάς το, χάνουν βασικό κομμάτι του τζίρου τους».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ακόμη ότι «από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ αν διέθετε η κυβέρνηση το ποσό των 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ θα ανάσαιναν δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση δεν κάνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ επισημαίνει «την αδυναμία του κράτους να πιέσει τις τράπεζες ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των εγγυήσεων των 28 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες από τη μεριά τους δανείζουν το δημόσιο μέσα από τα ομόλογα, κι έτσι δεν δίνουν χρήματα στην αγορά. Αρα και οι τράπεζες λειτουργούν υπέρ της ύφεσης».

Ο κ. Αρμενάκης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά: «Η ένδυση, η υπόδηση κι άλλοι κλάδοι βιώνουν τεράστια προβλήματα.

Το λιανικό εμπόριο κινήθηκε κάπως στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, αλλά και εκεί για λίγες μέρες. Το υπόλοιπο διάστημα τα καταστήματα είναι άδεια και οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών τρέχουν».

Απόσπασμα από το άρθρο

"Aπόγνωση για τη φοροκαταιγίδα"

από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: