Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Θύελλα αντιδράσεων για το «πράσινο φως» στην ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας

Βολές ΓΣΕΕ κατά πρωθυπουργού

Την έντονη αντίδραση των συνδικάτων έχει προκαλέσει το πράσινο φως που έδωσε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες για την ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας από τις επιχειρήσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

Η ΓΣΕΕ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για τις δηλώσεις με τις οποίες ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την επιλογή των μειωμένων ωραρίων και ημερών εργασίας «ως λύσεις ανάγκης», την ώρα που ένα κύμα απολύσεων εργαζομένων και περικοπών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται μάλιστα να ενταθεί τους επόμενους μήνες.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ σημειώνουν ότι με τις δηλώσεις αυτές ο πρωθυπουργός προχώρησε σε πολιτική νομιμοποίηση των περικοπών αυτών. Προσθέτουν ότι είναι υποκριτικοί οι όροι που έθεσε ο κ. Καραμανλής προς τους επιχειρηματίες για να προχωρούν σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή να είναι «λύσεις ανάγκης» που γίνονται μέσα στο πλαίσιο των νόμων που ισχύουν, με διαβούλευση με τους εργαζομένους και κυρίως να έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

Και αυτό καθώς, όπως τονίζουν εκπρόσωποι των συνδικάτων, η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, που αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να είναι νόμιμες οι περικοπές σε ωράρια και μισθούς, αποσπάται στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων με την απειλή της απόλυσης.

Ήδη, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν αποφασίσει την οργάνωση 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 2 Απριλίου, ενώ προγραμματίζεται η κλιμάκωση των αντιδράσεών τους το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, «τσουνάμι» τέτοιων περικοπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ελλάδα και εκτιμάται ότι θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα, όπου και εκεί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ανάλογα κρούσματα.

«Πολιτική νομιμοποίηση»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε στα «Νέα» ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε σε πολιτική νομιμοποίηση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλου και του ΣΕΒ. Σημειώνεται ότι πρώτος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος είχε προτείνει δημόσια την εβδομάδα 4 ημερών, πρόταση με την οποία συντάσσεται και ο ΣΕΒ.

«Είναι δυνατόν, ο πρωθυπουργός να μη γνωρίζει ότι προσχηματικά δίνονται τετραήμερα ή αγνοούνται βασικά δικαιώματα;», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, ο οποίος έκανε λόγο για υποκρισία και απαράδεκτη προσέγγιση. «Δεν υπάρχει τέτοια κρίση που να υποχρεώνει σε ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας» τόνισε. «Ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο κ. Ανέστης, «είπε αυτό που έλεγε εδώ και καιρό ο Μίχαλος και αποδοκίμαζαν τα κυβερνητικά στελέχη».

Εκτιμήσεις για ανεργία στο 15%

Στο μεταξύ συνεχίζεται το κύμα απολύσεων με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το ποσοστό της ανεργίας και σε μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Απασχόληση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εκτίναξη της ανεργίας στο 14,6%- 15% μέσα στο 2009, αν μειωθούν στο ήμισυ οι θέσεις εργασίας στην οικοδομή όπου σήμερα απασχολούνται περίπου 400.000 εργαζόμενοι.

Η κρίση αναμένεται να χτυπήσει τώρα τους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού. Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ εκτιμά ότι με μείωση κατά 10% του αριθμού των αφίξεων τουριστών, θα γίνουν 50.000 απολύσεις.

Πάντως, οι απολύσεις και οι περικοπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων χιλιάδων εργαζομένων βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αφού οι εργοδότες μεταξύ άλλων:

- Μειώνουν τον χρόνο εργασίας από τις 8 στις 6,5 ώρες (με αντίστοιχη μείωση αποδοχών και ασφάλισης).

- Επιβάλλουν 4ήμερη εργασία, με 4ήμερες αποδοχές και 4ήμερη ασφάλιση.

- Δίνουν υποχρεωτικές άδειες (κυλιόμενες) στο προσωπικό.

Ανατύπωση από το ΒΗΜΑONLINE

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009 [ 08:59 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια: