Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009

Παρέβη κάθε ηθικό κώδικα


Παρέμβαση κάθε ηθικού κώδικα από το Ισραήλ στη Γάζα καταγγέλλει ανθρωπιστική οργάνωση
Ο ισραηλινός στρατός παρέβη κάθε ηθικό κώδικα κατά τη διάρκεια της επιχείρησής του στη Γάζα, τονίζει έκθεση ισραηλινής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Ισραηλινή οργάνωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου ανακοίνωσε σήμερα πως ο στρατός του εβραϊκού κράτους παραβίασε κάθε ηθικό κώδικα κατά τη διάρκεια της πολυαίμακτης επιχείρησής του στη Λωρίδα της Γάζας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Οι γιατροί της οργάνωσης Human Rights-Israel (ΡΗR) περιγράφουν ορισμένα συμβάντα, τα οποία «όχι μόνον αποκαλύπτουν πως οι στρατιώτες δεν βοήθησαν να απομακρυνθούν πολιορκημένες, ή έχουσες τραυματίες οικογένειες, αλλά επίσης παρεμπόδιζαν Παλαιστίνιους γιατρούς να έχουν πρόσβαση στους τραυματίες», όπως επίσης κι ότι «άφησαν αμάχους χωρίς νερό και τροφή για μεγάλες χρονικές περιόδους».

Η έκθεση της οργάνωσης ακολουθεί στα χνάρια άλλων παρόμοιων οργανώσεων, οι οποίες κατήγγειλαν τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά την εκστρατεία των 22 ημερών κατά της ελεγχόμενης από την οργάνωση Χαμάς Γάζας, ζητώντας να γίνουν έρευνες για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε τονίζοντας πως το Ανώτατο Δικαστήριο έχει απορρίψει το αίτημα που κατέθεσε στις 19 Ιανουαρίου η PHR, μία ημέρα μετά τη λήξη της επιχείρησης και δήλωσε πως οι κατηγορίες εξακολουθούν να ερευνώνται.

Η PHR παραθέτει στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία 16 Παλαιστίνιοι γιατροί κι ιατρικό προσωπικό βρήκαν τον θάνατο κατά τις συγκρούσεις εκείνης της περιόδου, και πως άλλοι 25 τραυματίσθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους.

Επίσης τονίζει πως οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον 34 ιατρικών μονάδων, περιλαμβανομένων κι οκτώ νοσοκομείων.

Ανατύπωση από την ιστοσελίδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: