Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009

Θύελλα με το σχέδιο διάσωσης των «αδύναμων κρίκων»


Ομαδικές διαψεύσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες προκάλεσαν οι δηλώσεις Γερμανού βουλευτή περί πιθανής χρεοκοπίας αδύναμων μελών της ευρωζώνης - μελών, τα οποία ο ίδιος βουλευτής κ. Οτο Μπέρνχαρντ «προσωποποίησε» την Ελλάδα και την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνχαρντ, ήδη έχει συστηθεί ειδικό ταμείο στην ΕΚΤ για τη διάσωση, ακόμη και εντός 24 ωρών, όποιας χώρας της ευρωζώνης κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει. Η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί ήσαν μεταξύ εκείνων που διέψευσαν τα περί κινδύνου χρεωκοπίας της Ελλάδος.

Γράφει η ΝΙΚΟΛ ΛΕΙΒΑΔΑΡΗ

Με δύο αποφάσεις για διπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ αλλά και των κονδυλίων αρωγής προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και με ένα ακόμη κατηγορηματικό «όχι» στις πρόσθετες δαπάνες υπέρ της ανάπτυξης απάντησαν χθες οι ηγέτες της ΕΕ στην κλιμάκωση της παγκόσμιας κρίσης και της ύφεσης.
Σε μία Σύνοδο Κορυφής, όπου η μοναδική έκπληξη ήταν η γενική... ομοφωνία, οι ηγέτες των «27» πιστοποίησαν το ρήγμα με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ στο περιθώριο των εργασιών όλα τα φώτα έπεσαν στο μίνι-θρίλερ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των λεγόμενων «αδύναμων κρίκων» της ευρωζώνης.
Στο κοινό ανακοινωθέν των «27» ξεκαθαρίστηκε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι δεν γίνεται δεκτή η αμερικανική πρόταση για νέα, αναπτυξιακά μέτρα και δαπάνες και ότι προτεραιότητα στη μάχη κατά της κρίσης πρέπει να αποτελέσει η μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποτιμηθεί η απόδοση των προγραμμάτων ανάκαμψης που ήδη εφαρμόζονται, καθώς και να επιδειχθεί βούληση δημοσιονομικής πειθαρχίας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν - μία αναφορά, που αποτελεί μήνυμα τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς το εσωτερικό της ΕΕ και τις χώρες εκείνες που εμφανίζουν ενδείξεις δημοσιονομικής εκτροπής.
«Τώρα, είναι ώρα για δράση και για εφαρμογή προγραμμάτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προσθέτοντας: «Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε το τι γίνεται στις ΗΠΑ και τί γίνεται στην Ευρώπη, διότι μιλάμε για διαφορετικές καταστάσεις. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής, επειδή έχει ισχυρά δίκτυα κοινωνικής προστασίας».
«Τώρα, είναι η στιγμή που πρέπει να εφαρμόσουμε τα πακέτα και τις υποσχέσεις - δεν είναι ώρα για να δημιουργήσουμε μερικά ακόμη νέα πακέτα», δήλωσε από την πλευρά του και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας κ. Αντρους Ανσιπ.

ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του ΔΝΤ, η ΕΕ αποφάσισε να εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της G20 τον Απρίλιο τον διπλασιασμό των πόρων του Ταμείου, με τη δική της συνεισφορά να ανέρχεται στα 75 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπως τόνισε, δε, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν, που θα είναι και ο οικοδεσπότης της συνόδου της G20, στόχος είναι να μπορέσει το ΔΝΤ να διαχειριστεί άμεσα τις όποιες έκτακτες καταστάσεις: «Τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν», είπε, «εάν το ΔΝΤ χρειαστεί ένα είδος δανείου. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρέμβει άμεσα αν κάποια χώρα βρεθεί σε μεγάλη δυσκολία λόγω της κρίσης».
Παράλληλα, οι ηγέτες των «27» αποφάσισαν να διπλασιάσουν και τα διαθέσιμα κονδύλια της ΕΕ για την αρωγή των ανατολικών εταίρων - κονδύλια, που θα αυξηθούν πλέον στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ηδη, στο συγκεκριμένο ειδικό ταμείο αρωγής έχουν προστρέξει η Λετονία και η Ουγγαρία, ενώ η επόμενη χώρα που αναμένεται να ζητήσει στήριξη είναι η Ρουμανία.
«Ορισμένες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κ. Πέερ Στάινμπρουκ, προσθέτοντας: «Πρέπει να εξετάζουμε τα προβλήματα αυτά κατά περίπτωση. Και, όπως ήδη συνέβη με τη Λετονία και την Ουγγαρία, θα βοηθήσουμε όποιον το χρειαστεί».
«Εχουμε καθήκον αλληλεγγύης», τόνισε και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος πάντως διαφοροποιήθηκε επίσης από την αμερικανική θέση υπέρ γενικευμένων, πρόσθετων πακέτων μέτρων. «Δεν θεωρώ», είπε, «ότι πρέπει να απαντήσουμε θετικά στο αμερικανικό αίτημα για ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες στο πεδίο των δαπανών».
Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέμειναν ότι ως προτεραιότητα αιχμής πρέπει να τεθεί η ριζική μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος και η επιβολή αυστηρότερων κανόνων εποπτείας - θέση, με την οποία η ΕΕ θα εμφανιστεί και στη σύνοδο της G20.
«Απαιτείται η λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη ρύθμιση και εποπτεία όλων των κεφαλαιαγορών, των χρηματοοικονομικών προϊόντων και των επενδυτικών δραστηριοτήτων που μπορούν να προκαλέσουν συστημικούς κινδύνους», τονίζεται στο χθεσινό ανακοινωθέν.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, μάλιστα, κ. Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι υπήρξε γενική συμφωνία για την έναρξη της μεταρρύθμισης αυτής στην ΕΕ στο τέλος του έτους, με βάση τις σχετικές προτάσεις που έχει ήδη παρουσιάσει η επιτροπή Λαροζιέρ.
«Θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, με βάση τις προτάσεις της επιτροπής, έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Σαρκοζί.
Την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των εν λόγω προτάσεων προανήγγειλε και ο κ. Γιούνκερ, λέγοντας: «Ζητήσαμε από την Κομισιόν να μας παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να λάβουμε τις οριστικές αποφάσεις στο τέλος του χρόνου».

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ «ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ»
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και στο θρίλερ που προκάλεσαν οι δηλώσεις Γερμανού βουλευτή περί πιθανής χρεοκοπίας αδύναμων μελών της ευρωζώνης - μελών, τα οποία ο ίδιος βουλευτής κ. Οτο Μπέρνχαρντ «προσωποποίησε» την Ελλάδα και την Ιρλανδία.
«Πρόκειται για ένα εντελώς θεωρητικό ζήτημα. Είναι κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στη δήλωση του Γερμανού βουλευτή ότι υπάρχει έτοιμο, ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης των κρατών της ευρωζώνης που κινδυνεύουν με πτώχευση.
Κατηγορηματικός ως προς την αντοχή της οικονομίας της χώρας του εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας κ. Μπράιαν Κάουεν, ενώ διάψευση υπήρξε και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με τον κ. Μπέρνχαρντ, ήδη έχει συστηθεί ειδικό ταμείο στην ΕΚΤ για τη διάσωση, ακόμη και εντός 24 ωρών, όποιας χώρας της ευρωζώνης κινδυνεύσει να χρεοκοπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: