Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Μόνο για συνδυάζοντες κουκούλα με βιαιοπραγίες

Διευκρινίσεις του υπουργού Δικαιοσύνης για τα μέτρα

«Ουδεμία σχέση έχουν τα μέτρα με ''ιδιώνυμο'' και σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται εναντίον του Έλληνα πολίτη, ο οποίος, με κουκούλα ή χωρίς, διαμαρτύρεται ή διαδηλώνει, χωρίς να καταστρέφει περιουσίες ή να βιαιοπραγεί».

«Δίνουμε λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας, σχολιάζοντας τις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια.

«Δίνουμε λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα για το σωφρονιστικό σύστημα, είπε πως «στόχος είναι ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κάτι το οποίο «αποσιωπήθηκε από τους κατ' επάγγελμα επικριτές ή όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι έχουν εξαιρετικά ασθενή μνήμη. Στελέχη τα οποία εκστομίζουν δημόσια ανακρίβειες, χωρίς καν να γνωρίζουν τις ρυθμίσεις τού προς κατάθεση νομοσχεδίου».

Μέτρα

Σημειώνεται ότι οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, αλλά και την αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, την επιτάχυνση της δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενώ ρυθμίζονται και θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Σε λίγες μέρες το πολυνομοσχέδιο θα παραπεμφθεί για αξιολόγηση και ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ εισάγεται σειρά ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων η σοβαρότερη είναι ο περιορισμός των αναιρέσεων (προβλέπεται, καταρχήν, η άσκηση αναιρέσεως, εφόσον το ποσό της διαφοράς είναι τουλάχιστον 40.000 ευρώ).

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο προβλέπονται: η προστασία των επιτρόπων και των υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης από ποινικές διώξεις κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, η αποστολή μέχρι έξι δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου για επιμόρφωση στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η σύσταση δύο θέσεων επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το διαχειριστικό έλεγχο των φυλακών, καθορισμός ανωτάτου χρόνου παραμονής (επταετία) των Επιτρόπων στην ίδια θέση κ.λπ.

«Η επαναφορά της περιύβρισης αρχής αποτελεί μία βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια που οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς για την ελευθερία του Τύπου και της δημόσιας έκφρασης. Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο, η δε αυστηροποίηση των ποινών εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακούς λόγους».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συγκαλείται εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη στις 21 Μαρτίου, με θέμα: «Εξαγγελίες υπουργού Δικαιοσύνης για θεσμοθέτηση χρήσης κουκούλας ως ιδιαίτερα επιβαρυντικής περίπτωσης και επαναφοράς της περιύβρισης αρχής».

Υπέρ καμερών

Την πρότασή της για αξιοποίηση των καμερών στους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου «να προστατευθούν οι πολίτες», επανέλαβε χθες- μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο ενημέρωσε για τις ελληνικές πρωτοβουλίες του ΟΑΣΕ- η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι ο κόσμος απαιτεί από την κυβέρνηση και όλους τους φορείς να υπάρξει τάξη και ασφάλεια στην Αθήνα».

Ανατύπωση από:

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: