Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

«Χαλινάρι» στις εισπρακτικές εταιρείες

Τις αμέσως επόμενες μέρες κατατίθενται στη Βουλή τα σχέδια νόμου για τις εισπρακτικές εταιρίες και για την Επιτροπή Ανταγωνισμού Τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Όπως είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρίες θα ονομάζονται πλέον εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, δεν θα εισπράττουν, αλλά θα ενημερώνουν απλά τους καταναλωτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, σεβόμενες -όπως σημείωσε- συγκεκριμένους κανόνες δεοντολογίας.

Στον τομέα αυτό μπαίνει τάξη, τόνισε ο υπουργός, καθώς η κυβέρνηση άκουσε τη φωνή της κοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης και ανταποκρίθηκε γρήγορα, προχωρώντας και σε νομοθετική ρύθμιση. Από εδώ και πέρα -σημείωσε- οι εταιρίες αυτές θα σέβονται την αξιοπρέπεια του καταναλωτή και του πολίτη.

Όπως διευκρίνισε, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί το αργότερο μεθαύριο στη Βουλή.

Όπως είπε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, οι λεγόμενες εισπρακτικές εταιρίες θα ονομάζονται πλέον εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, δεν θα εισπράττουν, αλλά θα ενημερώνουν απλά τους καταναλωτές για ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Οι αρχές του ν/σ

Ειδικότερα, οι κύριες αρχές που διέπουν το νομοσχέδιο προβλέπουν τη διαμόρφωση συνθηκών συναλλακτικής συμπεριφοράς, κανόνων λειτουργίας και κρατικής εποπτείας των εταιρειών που θα ενημερώνουν τους οφειλέτες για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, προβλέπουν τα ακόλουθα:

* Η ανάθεση της ενημέρωσης από το δανειστή προς την εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών περιβάλλεται το γραπτό τύπο, ή σταθερό μέσο αποθήκευσης πληροφοριών.

* Δεν επιτρέπεται στο δανειστή η ανάθεση εντολής για ενημέρωση οφειλετών που δεν είναι επιβεβαιωμένες, έχουν υποβληθεί σε ρύθμιση ή διακανονισμό ή έχουν υποπέσει σε παραγραφή.

Απαγορεύεται ρητά στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών:

* να συστήνονται στον οφειλέτη με ανυπόστατες ιδιότητες

* να ασκούν κάθε είδους βία και ψυχολογική πίεση (διακινδύνευση του επαγγέλματος, περιουσιακών στοιχείων της ζωής του οφειλέτη ή των οικείων του).

* να παραπληροφορούν τον οφειλέτη με ψευδή στοιχεία ή παραλείψεις

* να επισκέπτονται τον οφειλέτη στο σπίτι του ή στην εργασία του χωρίς συνεννόηση.

* να αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές της δικής τους επιλογής (το έργο ανήκει αποκλειστικά στο δανειστή)

Τέλος, οι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, υποχρεούνται:

* να παρέχουν στον οφειλέτη εγγράφως πλήρη και διαφανή αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και την προέλευση της διεκδικούμενης οφειλής

* να εγγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις (Μητρώο), το οποίο συνιστάται στη Γ.Γ. Καταναλωτή

* να μεριμνούν για την προστασία του επιχειρηματικού και προσωπικού απορρήτου

* να καταγράφουν τις συνομιλίες με τον οφειλέτη τηρουμένων των διατάξεων της νομοθεσίας περί προστασίας προσωπικών δεδομένων

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι παράβαση των διατάξεων του νόμου θεμελιώνει αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του δανειστή και της εταιρείας έναντι του οφειλέτη, ενώ η εφαρμογή για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων για κάθε παράβαση των διατάξεων του προτεινόμενου νόμου, έχουν οι διατάξεις του ν. 2251/1994 (ΦΕΚ 191 Α') «Προστασία των καταναλωτών», όπως εκάστοτε ισχύουν.

«Όχι άλλες καθυστερήσεις στο έργο της ΕπΑντ.»

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής έγινε μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης, αφού υπενθύμισε ότι λήγει η θητεία της παρούσας Επιτροπής, επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θέλει απλά και μόνο να διορίσει μια νέα Επιτροπή με πρόσωπα υψηλού κύρους, αλλά να εφαρμόσει και εδώ συγκεκριμένους ευρωπαϊκούς κανόνες, που θα επιτρέψουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Δεν θέλουμε να ανεχθούμε άλλο καθυστερήσεις στο έργο της Επιτροπής, δηλαδή να υπάρχουν καταγγελίες φέτος και εκδίκασή τους μετά από 4, 5 ή 6 χρόνια», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και εκτίμησε ότι όσοι εμπλέκονται με καρτέλ, μετά από το νέο νομοσχέδιο θα έχουν να φοβούνται πολύ περισσότερο.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει επιβάλει πρόστιμα που είναι 30 με 40 φορές υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία του ΠΑΣΟΚ Είμαστε αποφασισμένοι -υπογράμμισε- να ενθαρρύνουμε ακόμη περισσότερο την Επιτροπή Ανταγωνισμού να επιτελέσει το καθήκον της.

Σε ερώτηση εάν εισπράττονται τα πρόστιμα, ο κ.Χατζηδάκης υποστήριξε ότι εισπράττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως πρωτοβάθμιο όργανο, στο οποίο καταβάλλεται αμέσως ένα τμήμα των προστίμων και στη συνέχεια κάποιος μπορεί να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, συμπλήρωσε ο υπουργός, ολοένα και περισσότερο οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού δικαιώνονται τελικά και στα διοικητικά δικαστήρια.

Προειδοποίηση και για επιτόκια των τραπεζών

Ερωτηθείς εξάλλου, για τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα, προειδοποιώντας πως «εάν χρειαστεί θα είμαστε ακόμη περισσότεροι αποφασιστικοί, γιατί πάνω απ' όλα είναι το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών».

ΠΗΓΗ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

NAFTEMPORIKI.GR Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 15:10

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/11/1639705.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: