Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009

Κίνδυνος από τις νατοϊκές βόμβες στη Σερβία


Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Σερβία εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τις χιλιάδες βόμβες θραυσμάτων που δεν έχουν εκραγεί, σύμφωνα με έκθεση νορβηγικής Οργάνωσης αρωγής.

Περίπου 160.000 άνθρωποι στην Σερβία εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τις χιλιάδες βόμβες θραυσμάτων που δεν έχουν εκραγεί, μια δεκαετία μετά τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε σήμερα μια Οργάνωση αρωγής που εδρεύει στην Νορβηγία.

Η μελέτη που έγινε από την Norwegian People's Aid, και δημοσιοποιήθηκε στο Βελιγράδι, αναφέρει ότι οι βόμβες θραυσμάτων του ΝΑΤΟ έχουν ριχτεί σε περιοχές 15 δήμων στο νότιο τμήμα της Σερβίας, κοντά στα σύνορα με το σήμερα α ανεξάρτητο Κόσοβο.

Περίπου το 50% του πληθυσμού της περιοχής που περιλαμβάνει και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Νις, κινδυνεύει άμεσα από τις βόμβες θραυσμάτων που δεν έχουν εκραγεί, αναφέρεται στην έκθεση.

Περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν από τις βόμβες αυτές από το 1999, δήλωσε ο Μίροσλαβ Πιζάρεβιτς, ένας ερευνητής στο σχέδιο αυτό που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

«Οι βόμβες θραυσμάτων που δεν έχουν εκραγεί βρίσκονται σήμερα σε βάθος 50 έως 70 εκατοστών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Είναι μια μόνιμη απειλή», δήλωσε ο Πιζάρεβιτς σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού B92.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η Σερβία χρειάζεται περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ για να ξεθάψει και να εξουδετερώσει τις βόμβες θραυσμάτων που δεν έχουν εκραγεί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_10/03/2009_270622

Δεν υπάρχουν σχόλια: