Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Δεκάλογος συστάσεων από Κομισιόν


Ζητεί από την Ελλάδα μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα

Με τις συστάσεις που δόθηκαν και επισήμως χθες στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητεί από την Ελλάδα απλώς τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός δύο ετών, αρχής γενομένης από το 2009. Πρόκειται για ένα δεκάλογο συστάσεων που αφορά το σύνολο σχεδόν της οικονομικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει δημοσιονομικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και κυρίως συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών ώστε να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και τα επόμενα χρόνια έως τον μηδενισμό των ελλειμμάτων.

Ζητεί, επίσης, την επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης του δημοσίου χρέους, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και την αλλαγή του τρόπου κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη να ενισχυθεί η αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και τονίζει τη σημασία μιας ακόμη μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών μακροπρόθεσμα.

Ανάρτηση από:

Kathimerini.gr Newsletter - 25/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: