Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

"Kίνδυνος" αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας

Αποστολή | Εκτύπωση | 08/03/2009 | AΠΕ


Η Αγκυρα διακρίνει τον "κίνδυνο" αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι διακρίνει τον "κίνδυνο" αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Βλέπω τον κίνδυνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας , δήλωσε σήμερα ο Αλί Μπαμπατζάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας "ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου".

Ωστόσο, τόνισε ο Αλί Μπαμπατζάν, "η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας" ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις.

Η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσινγκτον να μην αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν με την Αρμενία, "Αυτό δεν θα ήταν λογικό για μια τρίτη χώρα να λάβει θέση ως προς το θέμα αυτό. Ένα αρνητικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ θα βλάψει τη διαδικασία" εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και το Ερεβάν που ξεκίνησε το 2008, είπε ο Αλί Μπαμπατζάν.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα την προσεχή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, πιθανόν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Πηγή:

http://www.sigmalive.com/news/international/131455


Δεν υπάρχουν σχόλια: