Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Απογοητευτικές εκτιμήσεις Κρούγκμαν

«Δυστυχώς δεν θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να αρνηθώ το ενδεχόμενο της καταστροφής». Με αυτή τη φράση ο νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, έκλεισε χθες την ομιλία του στο συνέδριο «Η οικονομική κρίση: διαχείριση σε περιόδους προκλήσεων», τα συμπεράσματα από το οποίο κάθε άλλο παρά αισιόδοξα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Ο νομπελίστας, Πολ Κρούγκμαν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο για την οικονομική κρίση.

Τον κ. Κρούγκμαν, ο οποίος στις 12 το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προλόγισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο οργάνωσε η εταιρεία Prothesis υπό την αιγίδα του ΣΕΒ άνοιξε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αν. Μπέζας, ενώ συμμετείχαν με ομιλίες τους ο αρχισυντάκτης των «FT» Γκουέντιν Πιλ, o καθηγητής του LSE, Βίλεμ Βόιτερ, ο καθηγητής, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γιάγκος Χαραλάμπους.

Ο κ. Κρούγκμαν, αφού έκανε μια γρήγορη αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση και στην παγκόσμια ύφεση, σημείωσε ότι το χειρότερο που θα συμβεί είναι η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και ότι δεν έχουμε δυστυχώς στη διάθεσή μας τα «κλασικά φάρμακα» με τα οποία θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε μια περιφερειακή κρίση, όπως τη μείωση των επιτοκίων. Για την τρέχουσα κρίση βεβαίως τα επιτόκια των ΗΠΑ θα έπρεπε να μειωθούν στο…-8%!

Αντίδοτο στην «τσιγκουνιά»

Επίσης ανέφερε ότι η τρέχουσα περίοδος δεν ενδείκνυται για ισοσκελισμό προϋπολογισμών και ότι όποιες χώρες έχουν πλεονάσματα θα πρέπει να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες από την στιγμή που έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ιδιωτικές δαπάνες λόγω της «τσιγκουνιάς» και της τάσης συσσώρευσης ρευστότητας στις τσέπες. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν υφίσταται για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τη δυσμενέστερη θέση λόγω των ελλειμμάτων και τους χρέους της και το κράτος δεν έχει καμία πολυτέλεια για περιττές δαπάνες, ενώ εδώ θα πρέπει να συνεχιστεί ο αποπληθωρισμός.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει, ανέφερε, να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερο και μάλιστα να αγοράσουν κι άλλα στοιχεία ενεργητικού τραπεζών ή να προχωρήσουν άμεσα σε χορηγήσεις προς επιχειρήσεις. Πρέπει είπε να «ξεπαγώσουν» τα τραπεζικά δάνεια και γενικότερα να κυκλοφορήσει το χρήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ περίπου 100 δισ. δολάρια στις τσέπες ιδιωτών.

Ελλειψη κοινής πολιτικής

Για τη στρατηγική των ΗΠΑ θεώρησε ότι δεν είναι αρκετή για την οικονομία, ενώ για την Ε.Ε. σημείωσε ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, καθώς δεν υπάρχει κοινή πολιτική των χωρών. Η Ελλάδα δε αποτελεί ένα απλό αποδέκτη των αποφάσεων της Ε.Ε. αφού δεν μπορεί να πάρει μέρος στη λήψη αυτών. Ως μία λύση σε πρώτη φάση διακρίνει την περικοπή του εργατικού κόστους το οποίο μάλιστα είναι πολύ δύσκολο στην Ε.Ε. όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά πάντως με τις εξελίξεις ο κ. Κρούγκμαν δήλωσε τρομοκρατημένος λόγω του ότι ο πολιτισμένος κόσμος αδυνατεί να βρει λύσεις. Όσον αφορά δε στη διάρκεια της κρίσης δήλωσε απλά ότι οι «εσχατολόγοι» αναφέρουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν στο τέλος της πενταετίας. Όμως ο ίδιος είναι απαισιόδοξα επιφυλακτικός σε αυτή την προσέγγιση μη μπορώντας να προσδιορίσει κάτι τέτοιο χρονικά.

Ο Γκουέντιν Πιλ

Από τη μεριά του ο αρχισυντάκτης των Financial Times, Γκουέντιν Πιλ, περιέγραψε την Ελλάδα ως τον αρνητικό πρωταγωνιστή της Ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα ότι είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα μας εισήλθε στην Ε.Ε. με πλαστά στοιχεία. Μάλιστα για το λόγο αυτό πληρώνει τόσο υψηλά spread. Παράλληλα, τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει τις μεγάλες πιέσεις της ύφεσης θα χρειαστούν γενναίες μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική πειθαρχία και ισχυρή πολιτική βούληση.

Αντίδραση

Στα λεγόμενά του αντέδρασε βέβαια ο κ. Χαρδούβελης που, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι υπάρχει έντονη υπερβολή στην αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομίας και ότι τα spread δείχνουν σε ποσοστό πάνω από 20% ότι η χώρα δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, κάτι που είναι αδιανόητο. Στην δε αναφορά του ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαφάνειας και πληροφόρησης στις αγορές προκειμένου να τονωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις αγορές.

Περισσότερο δηκτικός για την Ελλάδα ήταν ο κ. Βίλεμ Βόιτερ που προέβλεψε ότι η διεθνής ύφεση δεν θα τελειώσει πριν από το 2011. Για την Ελλάδα τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη εάν η συρρίκνωση της οικονομίας φτάσει μόνο στο 1% το 2009, προβλέποντας ύφεση. Μάλιστα επεσήμανε την ανάγκη καταστολής άμεσα στη φοροδιαφυγής και μεγάλη περικοπή των εξόδων.

Ο κ. Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο κ. Κρούγκμαν έχει μέχρι σήμερα δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την οικονομία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και τόνισε την πολιτική διάσταση της οικονομικής κρίσης.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει άμεση ανάγκη απαντήσεων σε ερωτήματα, όπως το ποιος εγγυάται σήμερα τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το πώς θωρακίζεται η παγκόσμια οικονομία έναντι των κλυδωνισμών που δέχεται, ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά ενός νέου συστήματος επόπτευσης και ρύθμισης, ποιες είναι οι νέες προκλήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την προώθηση της «πράσινης» οικονομίας και τη μεγάλη μεταναστευτική ροή.

Ανατύπωση από

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: