Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Επίθεση σε Έλληνες στα Σκόπια

Δευτέρα, 02.03.09

Στη Φλώρινα μεταφέρθηκαν, με συνοδεία περιπολικού, οι Θεσσαλονικείς εκδρομείς που δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από υπερεθνικιστές Σκοπιανούς στο κέντρο της Οχρίδας στην ΠΓΔΜ.

Ομάδα 20 νεαρών της γειτονικής χώρας, έγραψαν με κόκκινη μπογιά, ανθελληνικά συνθήματα σε Ελληνικό λεωφορείο που ήταν σταθμευμένο στο κέντρο της πόλης. Όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα συνθήματα ήταν «Μακεδονία», «Ενωμένη Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος».

Όταν εμφανίστηκαν οι Έλληνες εκδρομείς τους πέταξαν πέτρες, προκαλώντας φθορές στα παράθυρα του οχήματος και τραυματίζοντας ένα άτομο.

Η Σκοπιανή αστυνομία καθάρισε τα συνθήματα από το λεωφορείο και περιπολικό συνόδευσε τους εκδρομείς στα σύνορα.

Ο δήμαρχος της Οχρίδας, Αλεξάνταρ Πέτρεσκι, καταδίκασε τα επεισόδια εις βάρος Ελλήνων εκδρομέων στην πόλη αυτή και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ελληνικά τουριστικά λεωφορεία.

Ο κ. Πέτρεσκι δήλωσε ότι στο όνομα των δημοτών της Οχρίδας, απέστειλε επιστολή τόσο στο Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια όσο και στο Γραφείο Οικονομικών, Εμπορικών και Προξενικών υποθέσεων της Ελλάδας στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), με την οποία ζητεί συγνώμη για το περιστατικό.

«Εμείς στην Οχρίδα, δε κάνουμε κανένα διαχωρισμό μεταξύ των επισκεπτών στην πόλη μας, οι οποίοι είναι όλοι τους καλοδεχούμενοι. Θεωρώ ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο και ότι δεν έχει σχέση με δημότες της Οχρίδας. Αναμένω από τα αρμόδια όργανα, το συντομότερο δυνατό, να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους ενόχους » , συμπλήρωσε ο δήμαρχος της Οχρίδας.

Έντονη καταδίκη από το ΥΠΕΞ

Την έντονη καταδίκη του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών για «το επεισόδιο οργανωμένης επίθεσης» εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως ανέφερε «τέτοιες πράξεις, που δυστυχώς πλήττουν την επικοινωνία μεταξύ λαών, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια».

Ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε, τέλος, από τις αρχές της γειτονικής χώρας να προστατεύουν τους έλληνες επισκέπτες αλλά και τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

ΠΑΣΟΚ
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι εκδηλώσεις έχθρας των κατοίκων της ΠΓΔΜ προς Έλληνες ταξιδιώτες στη χώρα τους αποτελούν δυσάρεστη και απολύτως ανεπιθύμητη εξέλιξη. Τα όσα συνέβησαν στην ΠΓΔΜ αποτελούν αποκλειστικό αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθεί η εθνικιστική και μισαλλόδοξη σημερινή ηγεσία της χώρας αυτής.

Εν τούτοις, πρέπει να σημειώσουμε και την αδυναμία και την αδεξιότητα της κυβέρνησης της Νέα Δημοκρατίας να συνδυάσει την πολιτική επίλυσης του προβλήματος του ονόματος με βάση την εθνική κόκκινη γραμμή, με την πολιτική των πεντακάθαρων μηνυμάτων προς το λαό της χώρας αυτής, ότι δεν μας χωρίζουν άλλα προβλήματα και ότι η ειρηνική συνύπαρξη είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία. Κάθε σκέψη για κινήσεις προς την ίδια κατεύθυνση είναι ξένη με τη νοοτροπία και τον πολιτισμό μας».

ΛΑΟΣ
Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., κ.Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την επίθεση που δέχτηκαν έλληνες τουρίστες στα Σκόπια, δήλωσε:

«Η προκλητική επίθεση στους έλληνες τουρίστες στα Σκόπια επιβεβαιώνει την άποψή μας πως όσο το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει να μιλά με τους Σκοπιανούς χωρίς να θέτει όρους, τόσο θα αυξάνεται η αλαζονεία και προκλητικότητά τους. Με τους Σκοπιανούς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα μόνο σημείο, ότι ο Αλέξανδρος ήταν Μακεδών, δηλαδή Έλληνας».

City 99,5, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=78314


Δεν υπάρχουν σχόλια: