Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009

Πλήγμα στον τουρισμό λόγω κρίσης


ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 07:00

Στα προβλήματα που δημιουργεί το διογκούμενο χρέος της χώρας μας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός δέχεται πλήγμα από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αναφέρθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε ομιλία του προς ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, υπενθύμισε ότι το έλλειμμα και το χρέος εμποδίζουν τη χρηματοδότηση.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα κρατήσει χιλιάδες ξένους τουρίστες εγκλωβισμένους στα σπίτια τους το φετινό καλοκαίρι.

Με τα πρώτα μάλιστα σημάδια να γίνονται αισθητά για λιγότερες τουριστικές κρατήσεις από βασικές χώρες, η χώρα μας, τα μέγιστα εξαρτημένη από τον τουρισμό εδώ και χρόνια, εμφανίζεται ανήσυχη ότι μία μεγάλη μείωση στον αριθμό των τουριστών θα πλήξει σημαντικά έναν τομέα ο οποίος απασχολεί έναν στους πέντε Έλληνες.

«Ο τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τόσα πολλά θα εξαρτηθούν από αυτόν, ειδικά επειδή αναφερόμεθα στην ελληνική οικονομία στο σύνολό της», είπε ο κ. Παπαθανασίου. Ο τουρισμός εκπροσωπεί περίπου το 18% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο επειδή δεν περιλαμβάνει τα χρήματα που δαπανούν οι τουρίστες σε αρκετούς κλάδους της χώρας μας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας είχε δηλώσει στο Reuters σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι φέτος η ανάπτυξη ίσως να εξαρτηθεί από τον τουρισμό. Ο Ελληνας υπουργός ανέφερε επίσης ότι, μολονότι κάποια αρχικά σημάδια δείχνουν ότι οι κρατήσεις τουριστών ίσως να είναι λιγότερες εφέτος συγκριτικά με πέρυσι, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να ανακάμψουν αργότερα στη διάρκεια της φετινής σεζόν.

Η χώρα μας, η οποία γνώριζε εκρηκτική ανάπτυξη με ρυθμό γύρω στο 4% για αρκετά έτη, «είδε» την οικονομία της να επιβραδύνεται στον απόηχο της παγκόσμιας κρίσης.

Οσον αφορά στην οικονομία της χώρα μας, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι το τεράστιο χρέος και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν καταστήσει δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε οιοδήποτε πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας θα επιβραδυνθεί στο 0,2% εφέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: