Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009

Ξεριζώνουν την ψυχή του Έθνους μας

«ΠΥΡΙΝΗ» ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ

«Ξεριζώνουν την ψυχή του Έθνους μας»

Δεν μπορούμε, ''στο όνομα της διαπολιτισμικής αγωγής, να αλλοιώσουμε την Ιστορία μας, να καταργήσουμε τα εθνικά μας σύμβολα, να υποβαθμίσουμε τις εθνικές μας επετείους'', αναφέρει σε εγκύκλιό του, που διαβαστηκε την Κυριακή 8/3 σε όλες τις εκκλησίες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, με την ευκαιρία της γιορτής της Ορθοδοξίας.

Στην εγκύκλιό του, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι "δεν μπορεί η διαπολιτισμική αγωγή να γίνεται το μέσο για το ξερίζωμα της ψυχής του έθνους μας και για την κατάργηση της μνήμης του. Η αποδοχή των άλλων, δεν σημαίνει κατάργηση των διαφορών που αυτοί έχουν μαζί μας. Και η συμβίωσή μας μαζί τους δεν προϋποθέτει λήθη ή παραχάραξη του παρελθόντος. Αντίθετα, το παρελθόν θα πρέπει να μας καθοδηγεί στην αποφυγή παρόμοιων λαθών".

«Δεν είναι εθνικισμός»

Συνεχίζοντας, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επισημαίνει ότι "η διατήρηση και ενίσχυση της ιδιοπροσωπίας δεν είναι εθνικισμός, ούτε και συνιστά σοβινισμό. Ούτε και είμαστε μοναδικός λαός με Ιστορία. Έχουν και οι άλλοι λαμπρή παράδοση και γραμματεία. Η αναγνώριση του ρόλου της ιδιοπροσωπίας συνεπάγεται την αναγνώριση και απόδοση τιμής στην ταυτότητα του άλλου ανθρώπου και του άλλου έθνους. Ο καθένας έχει το ρόλο του, τα δικά του χαρακτηριστικά''.

Άσβεστη μνήμη

Αναφερόμενος στο στόχο της παιδείας μας, ο Μακαριότατος τονίζει ότι ''θα πρέπει να εξακολουθήσει να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων εδαφών μας, να τονώσει το εθνικό και αγωνιστικό φρόνημα της νέας γενιάς, μακριά από πνεύμα σοβινισμού, μισαλλοδοξίας και διχόνοιας''.

''Παράλληλα προς την καλλιέργεια της εθνικής αυτοσυνειδησίας, θα πρέπει να ενισχύει την αλληλοκατανόηση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνολική πρόοδο της νήσου μας" συμπληρώνει.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι Επιτροπές, που επωμίστηκαν την ευθύνη της διαμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων, στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, δεν θα αποστούν από τις βασικές αρχές της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, ο Αρχιεπίσκοπος καλεί όλους "να επαγρυπνούν για την ορθή αγωγή των παιδιών μας, στα οποία στηρίζουμε τις ελπίδες μας για απελευθέρωση της πατρίδας μας''.

Σχόλιο:

Φαίνεται ότι το όνομα ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ φέρουν ΑΞΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ

ΚΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια: