Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009

Στρατηγική ενιαία και εθνική


Συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική
«Στρατηγική ενιαία και εθνική»
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 07:00
«Η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική ωριμότητας και υπευθυνότητας απέναντι στις συνέπειες της διεθνούς κρίσης», επανέλαβε ο πρωθυπουργός κλείνοντας με την τριτολογία του, την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών και ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με κόμματα όπου τον χωρίζουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές.
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού και την παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατηγόρησε σε υψηλούς τόνους τον κ. Καρατζαφέρη ότι με τη συμπεριφορά του και τις λάσπες που εκτοξεύει αποδεικνύεται πως ανήκει στα άκρα.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα ήταν εύκολο για την ίδια να απαντήσει στις ακρότητες και τις γραφικότητες που ακούστηκαν στη Βουλή, αλλά δεν το κάνει καθώς δεν επιτρέπεται εκ της θέσης της. Την υπουργό Εξωτερικών στήριξε, πάντως, και ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι ο λόγος της κυβέρνησης είναι ενιαίος ιδίως στα εθνικά και διεθνή ζητήματα.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι «απαρέγκλιτη, ενιαία και εθνική» και υπηρετείται πρώτα από όλους από το υπουργείο Εξωτερικών. «Οποιοι προσπαθούν για μικροκομματικούς λόγους να παρουσιάσουν διαφορές εκεί που δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν, προσπαθούν να ψαρέψουν σε θολά νερά. Αυτό είναι απαράδεκτο, κυρίως όταν επιχειρείται στον ευαίσθητο χώρο της εξωτερικής πολιτικής», είπε.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων οφείλει να κάνει τα αναγκαία βήματα για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ισχύ έναντι όλων.
«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εχει όμως εξαντλήσει εδώ και καιρό το δικό της κομμάτι στο δρόμο για μια κοινά αποδεκτή λύση. Και αυτό θέλω να το υπογραμμίσω, ό,τι λέμε το εννοούμε στο ακέραιο» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, ως προς το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι η πλήρης εξομάλυνσή τους προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Θέσαμε και πετύχαμε το κείμενο του Ελσίνκι, για να μπορέσουμε να λύσουμε, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Θέσαμε και πετύχαμε κάτι, για το οποίο από το '74 πασχίζαμε ως χώρα, μια ρήτρα αλληλεγγύης στη νέα τότε συνθήκη, σήμερα Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εσείς καταφέρατε την επιτήρηση.
Καταφέρατε την αναγνώριση της FYROM από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καταφέρατε να εγκαταλείψετε το Ελσίνκι. Καταφέρατε μια Ελλάδα δημόσιου χρέους» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ αντίθετα με την κυβέρνηση, διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την εξωτερική πολιτική της χώρας σημειώνοντας: «Χρειάζεται σχέδιο, το οποίο εσείς δεν έχετε σε ένα νέο διεθνές περιβάλλον, όπου πράγματι έχουμε νέες προκλήσεις, νέες αναδυόμενες δυνάμεις, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία. Σε αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται βεβαίως να δούμε και νέες προτάσεις, όπως είναι αυτή της Ρωσίας για τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας».
«Να εξετάσουμε με προσοχή αυτή τη νέα δομή την οποία προτείνει η Ρωσία και να δούμε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξανά την ανάδειξη της χώρας μας στο νέο της ρόλο στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή» πρότεινε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν, όμως, και τα κόμματα της Αριστεράς. Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στους χειρισμούς για την ΠΓΔΜ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης μακεδονικής εθνότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει εγγυήσεις για το θέμα.
Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά καλώντας την κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που έχει για την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας. Επίσης, υποστήριξε ότι απαιτείται επαναπροσδιορισμός των συμμαχιών της χώρας μας και άνοιγμα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ι.Χ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ - Μ. ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/13/1640493.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: