Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009

Πιο φτωχοί και με το φόβο της ανεργίας εμφανίζονται ολοένα και περισσότεροι ΈλληνεςΑποκαλυπτικά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα για το πώς βιώνουν την οικονομική κρίση οι Έλληνες, σε ποιον αποδίδουν ευθύνες, τι φοβούνται και τι απαιτούν από κυβέρνηση και κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπισή της, είναι τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ.

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες έχουν ήδη περιορίσει τις δαπάνες για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Το 60% δηλώνουν πιο φτωχοί σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 44,4% φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι.
Και όλα αυτά, τη στιγμή που το 65% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κρίση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο στην Ελλάδα, με το το 40% να εκτιμά ότι θα διαρκέσει 2-3 ακόμη χρόνια και το 32,3% υποστηρίζει ότι θα διαρκέσει περισσότερο.

«Η έρευνα κοινής γνώμης με σαφή τρόπο αναδεικνύει την κοινωνική απαίτηση για δικαιότερη κατανομή του πλούτου, ενίσχυση του ρόλου του κράτους, για αλληλεγγύη» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Καταγράφουν πρόσθεσε, «την προσδοκία για αγωνιστική, διεκδικητική στάση των συνδικάτων με ταυτόχρονη επεξεργασία και διαρκή διατύπωση προτάσεων και όχι τη συναίνεση. Προβάλλει -σε συντριπτικό βαθμό- την κοινωνική ανάγκη εφαρμογής ενός νέου κοινωνικο - οικονομικού - αναπτυξιακού μοντέλου, με νέα χαρακτηριστικά γύρω από το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις κοινωνικές συνήθειες, το ρόλο του κράτους».

Αποδεικνύεται ακόμη ότι στην ιεράρχηση της κοινής γνώμης, τόνισε ακόμη ο κ. Παπασπύρος, βρίσκεται πολύ υψηλά η προστασία και αναβάθμιση της υγείας και της παιδείας, στις συνθήκες της κρίσης.

Επιπλέον, επισήμανε ακόμη ο κ. Παπασπύρος η έρευνα ταυτοποιεί με σαφή και καθαρό τρόπο σε ποιον αποδίδει η κοινή γνώμη τις ευθύνες για την οικονομική κρίση.

Οι «αποκαλύψεις» της έρευνας
Βάσει της έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ, μεταξύ 4-7 Μαρτίου σε δείγμα 1.600 ατόμων, το 86,1% των ερωτηθέντων έχει περικόψει τις δαπάνες του για διασκέδαση και ψυχαγωγία, το 80,7% για ένδυση, το 77,9% για ταξίδια, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Το 59,9%% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σε σχέση με πέρυσι η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερέψει, έναντι του 35,9% που θεωρεί ότι έχει παραμείνει η ίδια και μόλις του 4,1% που απαντά ότι έχει βελτιωθεί.

Πάντως το 74,2% πιστεύει ότι έχει επηρεαστεί αρκετά από την κρίση.

Το 44,4% φοβάται πολύ ή αρκετά ότι θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας της κρίσης, ενώ το 51,4% φοβάται λίγο ή καθόλου την προοπτική της ανεργίας.

Ποιος ευθύνεται και τι πρέπει να γίνει
Η συντριπτική πλειοψηφία, 94,4%, πιστεύει ότι για την κρίση ευθύνονται οι πολιτικές και οι χειρισμοί των ανθρώπων που διαχειρίζονται την παγκόσμια οικονομία, το 86% οι δυσχερείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες, το 84,8% επιρρίπτει ευθύνες στην κερδοσκοπία των τραπεζών, ενώ το 66,4% στη διαφθορά των κυβερνήσεων.

Το 92,5% ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και το 80% πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με προτεραιότητα στην πράσινη ενέργεια και την προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Το 61,3% προκρίνει να περάσουν στον έλεγχο του κράτους οι μεγάλες τράπεζες και το 52,9% συμμερίζεται την απάντηση να στηριχθεί η οικονομία ακόμα και αν χρειάζεται να παρθούν σκληρά μέτρα λιτότητας.

Το 73,8% θεωρεί ότι η ενδυνάμωση του κράτους θα είναι θετική για την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ μόνο το 22,7% απαντά στο σχετικό ερώτημα με όχι ή μάλλον όχι.

Το 65,5% απαντά ότι σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στη δίκαιη κατανομή του πλούτου ενώ αντίστοιχα το 32,6% ιεραρχεί την ενίσχυση της αγοράς.

Σε σχέση με τη στάση των συνδικάτων το 70,4% ζητά να προτείνουν θέσεις και πολιτικές υπερασπιζόμενα τα συμφέροντα των εργαζομένων, το 23,6% προτιμά να συναινούν στα κυβερνητικά μέτρα αλλά με όρους, ενώ μόλις το 2,2% ζητά να συναινούν χωρίς όρους στα κυβερνητικά μέτρα.

Τα παραπάνω ευρήματα επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αποδεικνύουν ότι το κεντρικό σύνθημα της Γενικής Απεργίας στις 2 Απριλίου «να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι την κρίση» και οι διεκδικήσεις αιχμής: «απασχόληση, εισόδημα, υγεία, παιδεία, ασφάλιση» συγκεντρώνουν την μεγάλη αποδοχή και συναίνεση της κοινωνίας.


19/3/2009
Πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: