Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009

Ποιες δαπάνες σχεδιάζει να περικόψει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση θα τηρήσει απαρέγκλιτα τους στόχους του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, διαβεβαίωσε χθες τους ομολόγους της Ευρωζώνης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Το ελληνικό πρόγραμμα εξετάστηκε στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του γιουρογκρούπ, ενώ σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών ΕCOFIN θα εκδώσει και επίσημη γνωμοδότηση με βάση την αξιολόγηση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναφορικά με τον τρόπο επίτευξης των στόχων, η κυβέρνηση θα βασιστεί στην περιστολή των δημόσιων δαπανών, ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι όλα όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες σχετικά με τη λήψη πρόσθετών μέτρων (αύξηση ΦΠΑ μείωση των μισθών του Δημοσίου, επιβολή έκτακτης εισφοράς σε υψηλόμισθους) δεν προέρχονται ούτε διοχετεύονται από τον ίδιο.

Για τη μείωση του ελλείμματος έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως η περικοπή των μη ανελαστικών δαπανών κατά 10%, η μείωση των συμβάσεων έργου και η εφαρμογή του νόμου για τον εξορθολογισμό των δαπανών της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ προωθούνται και άλλα όπως η εξυγίανση του ΟΣΕ και οι αλλαγές στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, τόνισε ο κ. Παπαθανασίου.

Μόνιμου χαρακτήρα

Οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μας υπαγορεύουν ποια μέτρα θα πάρουμε αλλά εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να αποδώσουν αποτελέσματα, συνέχισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο θα κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Αναφερόμενος στο ελληνικό επικαιροποιημένο πρόγραμμα, ο κ. Παπαθανασίου επιβεβαίωσε τη διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος και του χρόνου, η οποία φέρνει και τις αποκλίσεις ως προς την εξέλιξη του ελλείμματος το 2010.

Οπως είναι γνωστό η Κομισιόν εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 0,2% και του χρόνου 0,7%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει αύξηση 1,1% φέτος και 1,6%. Στο έλλειμμα φέτος και οι δύο προβλέπουν ότι θα κυμανθεί στο 3,7% του ΑΕΠ, ενώ για το χρόνου η μεν Επιτροπή εκτιμά ότι θα αυξηθεί στο 4,2%, η δε κυβέρνηση ότι θα μειωθεί στο 3,2%. Ενας από τους δύο θα δικαιωθεί ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι τις περισσότερες φορές στο παρελθόν δικαιώθηκαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Πάντως, εκείνο που ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών σε σχέση με τη επιμονή των εταίρων για λήψη πρόσθετων μέτρων το 2009, είναι ότι θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις μόνον εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας. Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Αξιολόγηση

Το Συμβούλιο Υπουργών ECOFIN αναμένεται να αξιολογήσει σήμερα το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας με βάση εισήγηση της Κομισιόν, ενώ θα εκδώσει και συστάσεις, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες τρεις χώρες της Ευρωζώνης που εμφάνισαν υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα το 2008, δηλαδή της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.

Η κυβέρνηση θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να ενισχύσει τη δημοσιονομική πολιτική από το 2009 με τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων για την περιστολή των τρεχουσών δαπανών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η άσκηση συνετής μισθολογικής πολιτικής στο δημόσιο τομέα. Ζητείται επίσης η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα συστήματα υγείας και συνταξιοδότησης.

Το ECOFIN

Στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN θα υπάρξει η υιοθέτηση του τελικού Εγγράφου Βασικών Θεμάτων, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί ως συνεισφορά του Συμβουλίου ECOFIN στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (19-20/3/2009). Το σχέδιο εγγράφου βασικών θεμάτων περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

* Οικονομική επιβράδυνση και αβεβαιότητα.

* Χρηματοπιστωτικές αγορές.

* Πραγματική Οικονομία.

Αναμένεται επίσης να εξετασθεί συμβιβαστική πρόταση της τσεχικής Προεδρίας, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσαν να υπαχθούν στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες εντάσεως εργασίας.

Τέλος, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης για τον κεντρικό τελωνισμό. Ο κεντρικός τελωνισμός προβλέπει ότι ο εισαγωγέας μπορεί να υποβάλει την τελωνειακή διασάφηση ηλεκτρονικά από τις εγκαταστάσεις του στο τελωνείο που έχει τη χωρική αρμοδιότητα για αυτές και για τον τόπο που διατηρεί το τελωνειακό του αρχείο, ανεξάρτητα από το Κ-Μ εισόδου των εμπορευμάτων στην Κοινότητα, όπου λαμβάνει χώρα ο έλεγχος των εμπορευμάτων για θέματα ασφάλειας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/10/1638925.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: