Κυριακή, 8 Μαρτίου 2009

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

«Kάθε ημέρα Γυναικα»
«Κάθε ημέρα Ειρήνη»


Η 8 Μάρτη είναι η ημέρα που επαναφέρει στο προσκήνιο και επισημαίνει τις απεργίες, τις διαδηλώσεις και τους αγώνες των γυναικών που βρίσκονται στο περιθώριο της καταγεγραμμένης ιστορίας.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αποκτά εφέτος μία ιδιαίτερη σημασία. Μια σημασία που φωτίζεται από τους αγώνες του παγκόσμιου ειρηνικού κινήματος για την ανατροπή ενός αυτονόητου κακού για τα ίδια τα θεμέλια του ανθρώπινου πολιτισμού. Ενός πολέμου που απειλεί τον ίδιο το φιλειρηνικό προσανατολισμό των διεθνών σχέσεων, τις βάσεις του διεθνούς δικαίου και τη δημοκρατική οργάνωση της κοινωνίας.

Η υπόθεση της γυναικείας χειραφέτησης δεν μπορεί να ιδωθεί ξέχωρα από τον αγώνα για την ουσια¬στική κατάκτηση της δημοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα. Το γυναικείο ζήτημα έχει από την φύση του μία οικουμενική διάσταση που συνδέεται με τον οικουμενικό χαρακτήρα της ιδιότητας του πολίτη.

Ας μη γελιόμαστε: οι αγώνες για δημοκρατία, ίση μεταχείριση και ανθρώπινα δικαιώματα απαξιώνονται πλήρως όταν επιλέγεται η βία και η ωμή επιβολή της δύναμης ως μέσα επίλυσης των διεθνών διαφορών και της προστασίας των δικαιωμάτων. Οι γυναίκες που έχουν βιώσει τη βία σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, και με τη συμβολική αλλά και με τη φυσική της διάσταση, αρνούνται να συναινέσουν στη χρήση των όπλων για την δημιουργία μιας πιο δίκαιης παγκόσμιας κοινωνίας. Η κατάκτηση της δικαιοσύνης δεν επιτυγχάνεται με άδικα μέσα και δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την προώθη¬ση ηγεμονικών βλέψεων και οικονομικών συμφερόντων. Το κακό που έχει προκαλέσει η κυριαρχία του ισχυρού δεν μπορεί να διορθωθεί με την πρόκληση ενός μεγαλύτερου κακού και το θάνατο αθώων ανθρώπων.

Οι γυναίκες έχοντας ιστορική συνείδηση του ρόλου τους, είχαν πάντοτε καταλυτική συμβολή στους αγώνες για την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία, τη συνύπαρξη των λαών, την πολιτιστική δημιουργία, την κατάκτηση της ελευθερίας, την εδραίωση της ΕΙΡΗΝΗΣ. Δημιουργούν τη ζωή και σέβονται το δικαίωμα στη φυσική ακεραιότητα. Μάχονται για το δικαίωμα στη ζωή, για το δικαίωμα των λαών να ζουν ειρηνικά, για το καθήκον των ισχυρών να εγγυώνται την ειρήνη. Οι γυναίκες απέναντι στις υπερατλαντικές ψευδαισθήσεις δεν απαντούν ούτε με εθνικούς μύθους, ούτε σε ανιστόρητους συμβιβασμούς, αλλά στέκονται με δυναμισμό στο πλευρό του παγκόσμιου κινήματος προασπίζοντας το ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ.

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι μια ευκαιρία να δεσμευτούμε για:

 • Μια παγκόσμια διακυβέρνηση με ανθρώπινο πρόσωπο.
 • Μια παγκόσμια κοινωνία με θεσμούς δημοκρατικής συναπόφασης.
 • Το δικαίωμα των πολιτών όλου του κόσμου να αποφασίζουν για το μέλλον του πλανήτη.
 • Οι γυναίκες λένε ΟΧΙ στην κήρυξη ενός προαναγγελθέντος πολέμου. Το γυναικείο κίνημα είναι αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου κινήματος για την ειρήνη.
 • Ο λαός της Παλαιστίνης όπως και όλοι οι άλλοι λαοί, έχουν δικαίωμα στην ΕΙΡΗΝΗ, δικαίωμα στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, δικαίωμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Οι γυναίκες λένε ΝΑΙ:

 • Στη ΖΩΗ.
 • Στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ.
 • Στα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
 • Στην ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ

Οι γυναίκες λένε ΟΧΙ:

 • Στην ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
 • Στα ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ
 • Στον ΠΟΛΕΜΟ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Ε.

Τα Δικά μας φτερά

Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: