Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2009

Διεθνής οικονομική βοήθεια 4,481 δισεκ. ευρώ στη Γάζα

Με την επιβλητική παρουσία της διεθνούς κοινότητας, τη συμμετοχή εκπροσώπων περισσότερων από 80 χωρών και τη Χίλαρι Κλίντον να δίνει το νέο πνεύμα συνεργασίας, διεξήχθησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής Δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, όπου τη χώρα μας εκπροσώπησε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρόν, σύσσωμο το «κουαρτέτο», με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον αρχηγό της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Γκι Μουν, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα και τον ειδικό απεσταλμένο Τόνι Μπλερ.

Παρόντες ήταν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι οποίοι ήρθαν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να υποδηλώσουν με την παρουσία και τις ομιλίες τους την επίσης υψηλή προτεραιότητα επίλυσης του Μεσανατολικού.

Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 4.481 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ανάκαμψη της παλαιστινιακής οικονομίας, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Αχμεντ Αμπού Γάιτ.

«Συγκεντρώσαμε σήμερα 4.481 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δύο χρόνια», είπε ο Αμπου Γάιτ κλείνοντας τη σύνοδο των 75 διεθνών δωρητών.

Ο Αιγύπτιος υπουργός πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει τις συνοριακές διαβάσεις με τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι συμμετέχοντες ζητούν το άμεσο, πλήρες και άνευ όρων άνοιγμα όλων των σημείων διάβασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας», είπε διαβάζοντας το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη χορήγηση 900 εκατομμυρίων δολαρίων και η ΕΕ τη χορήγηση 544 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, στην παρέμβασή της στη σύνοδο, εξέφρασε το διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον της Ελλάδας, όχι μόνο για την κρίση στη Γάζα, αλλά και για την ειρήνευση στην περιοχή, και την προσήλωσή της στη λύση των δύο κρατών που θα είναι βιώσιμα και θα ζουν με ασφάλεια.

Η κ. Μπακογιάννη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό δεσμεύτηκε, πλην της ανθρωπιστικής βοήθειας, για την παροχή πέντε επιπλέον εκατομμυρίων δολαρίων προς το δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας.

Ένα δισ. δολάρια βοήθεια από τη Σαουδική Αραβία στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, ανακοίνωσε την αποστολή οικονομικής βοήθειας ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Γάζα.

Ο Σαούντ δήλωσε στη διάρκεια της συνόδου των δωρητών που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου ότι από τις διάφορες εκστρατείες για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη Γάζα έχουν συγκεντρωθεί επιπλέον 60.8 εκατομμύρια δολάρια.

Έκκληση Μπαν Κι-Μουν για άμεση ανάληψη δράσης

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, μιλώντας κατά την έναρξη της Συνόδου των δωρητών στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, έκανε έκκληση για την ανάληψη άμεσης δράσης για την ανοικοδόμηση της Γάζας και την εδραίωση μιας ειρήνης διαρκείας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Οι κάτοικοι της Γάζας δεν μπορούν και δεν πρέπει να περιμένουν άλλο. Ζητώ την ανάληψη δράσης τώρα», είπε ο Μπαν Κι-μουν.

«Η κατάσταση στα συνοριακά περάσματα είναι απαράδεκτη. Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν έχουν πρόσβαση. Τα απαραίτητα αγαθά δεν μπορούν να μεταφερθούν, δεν υπάρχει τσιμέντο και ατσάλι για την κατασκευή σπιτιών ή καταφυγίων».

Κλίντον: «Η αμερικανική βοήθεια δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία»

Η αμερικανική βοήθεια προς την Λωρίδα της Γάζας δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από την ειρηνευτική διαδικασία, υπογράμμισε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στη Σύνοδο των δωρητών στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Η βοήθεια μας στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τις προσπάθειές μας για μια συνολική ειρήνη», τόνισε η κ. Κλίντον. «Προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αναζητούμε τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως έλαβε εγγυήσεις από τον πρόεδρο Αμπάς ότι η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν θα καταλήξει στην Χαμάς, η οποία ελέγχει την Λωρίδα της Γάζας. «Συνεργαστήκαμε με την Παλαιστινιακή αρχή ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις και για να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια μας θα χρησιμοποιηθούν από εκείνη και όπως έχει προβλεφθεί και δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια», κατέληξε.

Αμπάς: «Ανεπαρκής η στήριξη αν δεν υπάρξει πολιτική λύση»

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ενώπιον των διεθνών δωρητών πως η στήριξή τους στην παλαιστινιακή οικονομία θα είναι ανεπαρκής αν δεν υπάρξει πολιτική λύση στη διαμάχη με το Ισραήλ.

«Όλοι γνωρίζουμε πως οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη θα είναι ανεπαρκείς, μάταιες και υπό συνεχή απειλή αν δεν υπάρξει πολιτική διευθέτηση», τόνισε ο Αμπάς.

«Η ισραηλινή πολεμική μηχανή έχει καταστρέψει πολλές φορές τις υποδομές μας, τα σχολεία μας, όσα κτίσαμε με τη βοήθεια φίλων και αδελφών», πρόσθεσε.

«Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για την παρουσία και την οικονομική και τεχνική βοήθεια που προσφέρετε στον παλαιστινιακό λαό, όμως επιμένουμε στην πιεστική ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος προς μια δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος», επεσήμανε ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί για να σώσει την ειρηνευτική διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κόσμος πρέπει να ζητήσει από την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να δεσμευτεί σε μια διευθέτηση με βάση τα δύο κράτη και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες.

«Θεωρούμε αναγκαίο η κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα να αναλάβει αμέσως δράση μαζί με τα άλλα μέλη του Κουαρτέτου, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος ώστε να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία», κατέληξε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Σαρκοζί: «Στήριξη μιας κυβέρνησης ενότητας του Αμπάς»

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε όλους τους Παλαιστίνιους να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να ενωθούν πίσω από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

«Όλοι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να στηρίξουν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας πίσω από τον πρόεδρο Αμπάς», τόνισε στην ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου των δωρητών για την Λωρίδα της Γάζας στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Απευθύνομαι στις χώρες που έχουν σχέσεις με την Χαμάς: έχετε ευθύνη να απαιτήσετε να ταχθεί με τον πρόεδρο Αμπάς και στην πορεία προς την ειρήνη που μόνο αυτή θα φέρει αποτελέσματα», τόνισε ο Σαρκοζί.

«Απευθύνομαι στο σύνολο των Παλαιστινίων πολιτικών: αν θέλετε να θεωρήστε νόμιμοι συνομιλητές θα πρέπει να παραδεχτείτε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος προς την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους παρά μόνο η δέσμευση σας ότι θα αναζητήσετε μια πολιτική λύση και διάλογο με το Ισραήλ, με βάση τις προηγούμενες διαπραγματευτικές προσπάθειες», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η σημερινή κατάσταση ευνοεί τους εξτρεμιστές», προειδοποίησε ο Σαρκοζί. «Όλοι γνωρίζουμε τις παραμέτρους της ειρήνης. Τι περιμένουμε λοιπόν; Μια κυβέρνηση που μας αρέσει; Όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο λιγότεροι λογικοί άνθρωποι θα υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος Σαρκοζί επισήμανε πως η ειρήνη ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς είναι επιτακτική για όλους αυτούς που χάνουν τη ζωή τους, αλλά και για την ανθρωπότητα.

Μπερλουσκόνι: «Το μεσανατολικό είναι παγκόσμιο ζήτημα»

O Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι το Μεσανατολικό δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο, ενώ ανακοίνωσε την εκταμίευση και νέας οικονομικής βοήθειας της ιταλικής κυβέρνησης προς τη Γάζα.

Μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη της Συνόδου των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας, στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρότεινε μια σειρά μέτρων για την ανάκαμψη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Είπε ότι η Ιταλία θα συνδράμει με βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων τη Γάζα και ότι η εξάλειψη των διαφορών ανάμεσα στις συνθήκες ζωής Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα ανοίξει το δρόμο για μια ειρήνη διαρκείας.

Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε την κατασκευή ενός αεροδρομίου στη Δυτική Όχθη, ώστε να αναζωογονηθεί η τουριστική οικονομία της, αλλά και την κατασκευή ξενοδοχείων και μεγάλου διαμετρήματος σχεδίων, όπως η κατασκευή ενός καναλιού ανάμεσα στη Νεκρά Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα που θα βοηθήσει στην άνοδο της υδάτινης στάθμης της Νεκράς Θάλασσας.

Κάλεσε τέλος τις παλαιστινιακές οργανώσεις να συνεργαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τους ισραηλινούς να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες στο όνομα της ειρήνης.

Αμφιβολία Κλίντον για τις ιρανικές δεσμεύσεις

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, «αμφιβάλλει» για το αν το Ιράν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η Κλίντον είπε στον ομόλογό της από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι οι ΗΠΑ «δεν τρέφουν ουτοπίες» για το Ιράν.

«Η Κλίντον είπε ότι αμφιβάλλει ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί σε οποιουδήποτε είδους δέσμευση και ότι θα τείνει χείρα φιλίας προς αυτούς», είπε ο αξιωματούχος μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των δωρητών για τη Γάζα, όπου η Κλίντον είχε μια σειρά από συναντήσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

http://wwk.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif
Hμερομηνία : 02-03-09 Copyright: http://www.kathimerini.gr


http://www.kathimerini.gr/4Dcgi/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/03/2009_269425

Δεν υπάρχουν σχόλια: