Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2009

Μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 25η ΜαρτίουEurokinissi
Στιγμιότυπο από την μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
ΑθήναΗ ανάγκη για εθνική συνεννόηση, ομοψυχία και συστράτευση δυνάμεων για το συλλογικό συμφέρον ιδίως στη σημερινή δύσκολη περίοδο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλο τον κόσμο κυριάρχησε στα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Στο μήνυμά του προς τους Έλληνες του εξωτερικού ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνει την ανάγκη «να διακηρύξουμε ακόμα μια φορά την προσήλωσή μας στις αξίες και τα ιδανικά, στις αρχές και τα συλλογικά οράματα που διαχρονικά αποτελούν την πολύτιμη παρακαταθήκη μας», ώστε «να μετουσιώνουμε και σήμερα την κληρονομιά αυτή σε νοοτροπίες και πρακτικές που υπηρετούν το συλλογικό συμφέρον».

«Ιδιαίτερα σήμερα που η φετινή επέτειος εορτάζεται σε περιβάλλον διεθνούς ρευστότητας και αβεβαιότητας, όπου ο φόβος και η ανασφάλεια επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Μέσα λοιπόν στο ευμετάβλητο και επικίνδυνο αυτό διεθνές περιβάλλον, όλοι οι Έλληνες τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και του Εξωτερικού καλούμαστε να αντιτάξουμε την αφοσίωσή μας στη Δημοκρατία, την πίστη μας στο μέλλον του Ελληνισμού [...]».

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας εκφράζει μέσα από το μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αναδεικνύει διδάγματα, αρχές και αξίες με διαχρονικότητα. Αλλά και με ιδιαίτερο συμβολισμό και ξεχωριστή σημασία σε κρίσιμες και έκτακτες περιστάσεις, όπως η σημερινή. Υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα μπορούμε να κατακτούμε στόχους που μοιάζουν ανέφικτοι [...]. Υπογραμμίζει πάνω από όλα, την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, εθνικής συστράτευσης, εθνικής ομοψυχίας. Και αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο στις δύσκολες ώρες που διέρχεται όχι μόνο η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος».

Και καταλήγει: «Η πρόκληση σήμερα είναι να επιδείξουμε στην πράξη βούληση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Όλοι μαζί οι Έλληνες, με τη σιγουριά ότι μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία για την επόμενη μέρα. Με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να βγάλουμε τη χώρα μας από την παγκόσμια οικονομική θύελλα, ακόμα πιο ισχυρή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα. «Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια δεσπόζει στην κοινωνία μας.

» Η έλλειψη κράτους δικαίου, η έλλειψη ενός ευνομούμενου κράτους, η ανομία και η ανισότητα, η διαφθορά, ο κομματισμός και μαζί τα καθημερινά φαινόμενα βίας, δημιουργούν την αίσθηση ότι απειλούνται και τα αυτονόητα. Κατακτήσεις και επιτεύγματα πολύχρονων προσπαθειών, που μας γέμιζαν με ικανοποίηση και περηφάνια.

» Η κρίση που πλήττει σήμερα την Ελληνική κοινωνία, είναι κρίση βαθύτατα πολιτική. Είναι κρίση αξιών, είναι κρίση θεσμών, είναι κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Έχει την υπογραφή ενός συστήματος διακυβέρνησης που πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Αλλαγή της αντίληψης ότι το κράτος είναι φέουδο των κυβερνώντων. Αλλαγή της λογικής ότι δευτερεύουσα θέση έχει ο άνθρωπος μπροστά στις ανάγκες της αγοράς.»

Το ΚΚΕ στο μήνυμά του καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν.

«Να εκφράσουν την πιο αποφασιστική δράση – απειθαρχία στην ΕΕ, να καταδικάσουν τα κόμματα του 'ευρωμονόδρομου'. Ο λαός μας μπορεί με την αντιιμπεριαλιστική συμμαχία του να μην πληρώσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο στο μέλλον που του ανήκει.»

Στο μήνυμά της η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ τονίζει ότι η επέτειος της 25ης Μαρτίου «αποτελεί σημείο αναφορά και παράδειγμα-διαχρονικής σημασίας-για τις δυνατότητες των λαών ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς δύναμης να επιβάλουν τη θέλησή τους».

«Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν για άλλη μια φορά από όλους και όλες ενεργοποίηση, αυτοοργάνωση και ανάληψη ευθύνης, ώστε να σταματήσει η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η βίαιη συμπίεση των εισοδημάτων, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο ΣΥΝ.

Ανάρτηση από:

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια: