Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα για άνοιγμα των λιμανιών

Kαλούν την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το casus belli.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε χθες την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλευτού Οομεν-Ρέιτεν (ΕΛΚ) για την πρόοδο της Τουρκίας για το 2008 με 65 ψήφους υπέρ και 4 κατά καλώντας τη χώρα να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να άρει το casus belli που είχε κηρύξει η τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1995, προκειμένου να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

«Ο μη σεβασμός των υποχρεώσεών της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 θα μπορούσε να επηρεάσει εκ νέου σοβαρά την ενταξιακή της διαδικασία», προειδοποιεί η έκθεση αυτή την Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο του 2008 η Κοινότητα «πάγωσε» 8 από τα 35 διαπραγματευτικά κεφάλαια εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να μην αναγνωρίζει την Κύπρο και έχει προβλέψει να επανεξετάσει την όλη κατάσταση στα τέλη του τρέχοντος έτους.

«Αυτή η επανεξέταση θα γίνει την κατάλληλη στιγμή, δεν χρειάζεται από τώρα να προεξοφλούμε τι θα κάνει η Τουρκία μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο αρμόδιος χειριστής του θέματος από πλευράς Κομισιόν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης στην ίδια έκθεση την ανησυχία τους επειδή η Τουρκία έχει επιβραδύνει τον ρυθμό των εσωτερικών κοινωνικών πολιτικών κ.λπ. μεταρρυθμίσεών της για τρίτη συνεχή χρονιά.

Πηγή:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2428781

Δεν υπάρχουν σχόλια: