Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ - Σχέδια για έκτακτα φορολογικά μέτρα

Λοιπόν διαβάστε το παρακάτω και ας μου πείτε και εσείς αν δεν σας προκαλούν αγανάκτηση τέτοιες ειδήσεις.
Λένε ότι θα πρέπει να πάρουν κάποια φορολογικά μέτρα αλλά αν θα τα πάρουν θα εξαρτηθεί από το αν θα πάμε για εκλογές ή οχι.
Ε' αυτό δεν μπορώ να το ανεχτώ από καμιά κυβέρνηση και από κανένα κόμμα γιατί απ' όσο θυμάμαι αυτό είναι μια πάγια πολιτική γραμμή.
Παροχές πριν από τις εκλογές και οικονομική αφαίμαξη μετά.
Ε' λοιπόν ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ γιατί δεν έχετε τα κότσια να μιλάτε ΝΤΟΜΠΡΑ στον Ελληνικό Λαό που νομίζετε ότι τρώει ΚΟΥΤΟΧΟΤΟ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!!!
Σχέδια για έκτακτα φορολογικά μέτρα

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=1632660Ολα τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2009, αναζητούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, την ώρα που ο υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου δεν αποκλείει τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων, στην περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, η μετατροπή του ΕΤΑΚ σε ΦΜΑΠ, αλλά και μέτρα μη φορολογικού χαρακτήρα.

Οι επιλογές, αλλά και η ένταση εφαρμογής των μέτρων θα εξαρτηθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες όσο διαψεύδονται τόσο διατηρούνται στην επικαιρότητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει τη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων πριν από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και βέβαια πριν από τις εθνικές εκλογές εάν αυτές γίνουν νωρίτερα.

Ομως η λήψη μέτρων επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητεί τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010, ενώ πρόσθετες πιέσεις στην κατεύθυνση αυτή θα ασκηθούν και από την υλοποίηση της πρότασης της γερμανικής κυβέρνησης, για την παροχή συνδρομής στις χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος δανεισμού, με αντάλλαγμα την υλοποίηση σχεδίου δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα, απαντά «όχι, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμά μας, όπως προβλέπεται» και προσθέτει: «Εφόσον τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει, πετύχουμε τα έσοδα που έχουμε πει, κόψουμε τις δαπάνες και επιτευχθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, τότε δεν θα υπάρξουν. Εάν όμως κάποιο από αυτά υστερήσει, επειδή οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν».

Αξιοσημείωτο είναι ότι κύκλοι του ΥΠΟΙΟ που ρωτήθηκαν σχετικά επιβεβαίωσαν ότι υπάρχει θέμα «έκτακτης εισφοράς». Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για διάφορα θέματα, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. «Οταν ληφθούν αποφάσεις θα ανακοινωθούν, αλλά σε κάθε περίπτωση θα αφορούν υψηλά εισοδήματα, άνω των 50.000 ευρώ», ανέφερε αρμόδια πηγή.

Το ύψος της εισφοράς που προτείνεται είναι 1.000 ευρώ, που θα αποδώσει περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Στην επικίνδυνη ζώνη για να επιβαρυνθούν με την έκτακτη εισφορά βρίσκονται περισσότεροι από 200.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα), οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προκύπτει ότι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2007 εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ δήλωσαν 196.944 φορολογούμενοι, ενώ για το 2008 ή το 2009 ο αριθμός θα είναι αυξημένος.

Αν ο υπολογισμός της εισφοράς γίνει με τις δηλώσεις του 2008, θα ληφθούν ως βάση υπολογισμού τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2007 και θα σταλούν ειδικά σημειώματα-ειδοποιητήρια στους υπόχρεους.

Εξετάζεται, όμως, να ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του 2009 (εισοδήματα αποκτηθέντα το 2008) και η εισφορά να βεβαιωθεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Παράλληλα το μέτρο θα παρουσιαστεί ως «αναγκαστικό λόγω των ελλειμμάτων» και «κοινωνικά δίκαιο», αφού, κατά την κυβέρνηση, «δεν πλήττει τα χαμηλά, αλλά τα μεγάλα εισοδήματα».

Αποφάσεις αναμένονται αργότερα, αρχικά για την εφαρμογή του μέτρου, καθότι δεν αποτελεί τελική απόφαση, αλλά σχετικά με το ύψος της εισφοράς και τη διαδικασία υλοποίησης.

Δημοσιονομικό αδιέξοδο

Ακόμα και η συζήτηση του μέτρου της έκτακτης εισφοράς αποκαλύπτει το εύρο της ανησυχίας του ΥΠΟΙΟ για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, τα οποία προφανώς δεν αντιμετωπίζονται με τα μέτρα που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αλλωστε η Κομισιόν με την επισημοποίηση της επιτήρησης θα υποχρεώσει την Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα, αφού οι Βρυξέλλες πιέζουν για μείωση του ελλείμματος εντός του 2010.

Η εκδοχή της ανησυχίας ενισχύεται από το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχουν υποβάλλει και άλλες προτάσεις για μέτρα που επίσης εξετάζονται όπως είναι:

* Η αύξηση του ποσοστού του ΕΤΑΚ από το 0,1% και η κλιμάκωσή του ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας, ώστε να προσομοιάζει με τον ΦΜΑΠ που αντικατέστησε και να αποδίδει περισσότερα έσοδα.

* Η περικοπή φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογιών που απολαμβάνουν ορισμένα εισοδήματα. Κυρίως εξετάζεται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης (με συντελεστές 15%-20% ορισμένων εισοδημάτων και η προσθήκη τους στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, με την οποία θα φορολογούνται με 25%, 35% ή 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

* Εισηγήσεις υποβλήθηκαν για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων (εντός και εκτός σχεδίου), αλλά απορρίπτονται στην παρούσα φάση, καθώς η οικοδομή από το 2006, βρίσκεται σε διαρκή κρίση η οποία τώρα επιδεινώνεται.

* Δεν είναι ζεστή, επίσης, η πολιτική ηγεσία για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, που επίσης εισηγούνται υπηρεσιακοί παράγοντες, καθότι θα πλήξει και τα χαμηλά εισοδήματα, η ανακούφιση των οποίων υποτίθεται ότι αποτελεί προτεραιότητα λόγω της κρίσης.

* Προτείνεται ξανά (είχε υποβληθεί και στο παρελθόν) η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Εκτιμάται όμως ότι κάτι τέτοιο θα ανακόψει τη ζήτηση για το φυσικό αέριο.

Και μη φορολογικά

Στον τομέα των μη φορολογικών εσόδων, το μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει τα δημόσια έσοδα είναι η μέθοδος της πώλησης και επαναμίσθωσης δημόσιων ακινήτων.

Πρόκειται για το σχέδιο «sale and lease back» που έχει νομοθετηθεί και θα χρησιμοποιηθεί τώρα που οι δημοσιονομικές πιέσεις είναι ασφυκτικές.

Προβλέπει, συγκεκριμένα, την πώληση σε ιδιώτες ακινήτων στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Η σύμβαση πώλησης προβλέπει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα συνεχίσουν να στεγάζονται στα κτήρια αυτά καταβάλλοντας στο νέο ιδιοκτήτη ενοίκιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι συμβάσεις μίσθωσης θα είναι μακροχρόνιες. Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα διάρκειας συμβάσεων έως 99 έτη.

Το Δημόσιο θα εισπράξει άμεσα το τίμημα από την πώληση του ακινήτου, το οποίο ενδεχομένως αν επιτρέψει η Eurostat, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος, εφόσον το επιτρέψουν οι στατιστικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη διάρκεια της σύμβασης, το Δημόσιο θα καταβάλλει ενοίκιο στην εταιρεία διαχείρισης του ακινήτου, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει και το κόστος συντήρησης και καλλωπισμού των ακινήτων.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: