Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ
από το "Κ" της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
22.2.2009


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ


«Τώρα είμαστε όλοι σοσιαλιστές»

Πέρα από τη σύγχυση, η κρίση οξύνει και την κριτική σκέψη. Η πατα­γώδης αποτυχία και κατάρρευση του νεοφι­λελεύθερου μοντέλου δείχνει ότι ο καπιταλι­σμός του 21ου αιώνα δεν μπορεί να συνεχίσει σε καμιά περίπτωση με τον ίδιο τρόπο όπως μέχρι τώρα. Πρέπει να αλλάξει.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Πανικός καταλαμβάνει αμέσως κάθε φιλήσυ­χο πολίτη που νομίζει ότι συνεχίζει να ζει σε ένα σύγχρονο, νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό καθε­στώς έτσι και τολμήσει να ανοίξει κάποια σοβαρή εφημερίδα ή περιοδικό -ακόμη και αν τύχει να ακούσει κανείς τους κορυφαίους ηγέτες του πλα­νήτη να μιλούν αυτή την εποχή για την οικονομία. Η σύγχυση του κορυφώνεται με όσα διαβάζει ή ακούει.


«Οι ξεδιάντροποι» είναι π.χ. ο τίτλος - γρο­θιά του εξωφύλλου του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» αυτή την εβδομάδα. «Εικόνες από τα μέσα ενός συναφιού που δεν διδάσκεται τίποτα - Μπόνους δισεκατομμυρίων για τραπεζίτες», εί­ναι ο υπότιτλος και ο υπέρτιτλος. Φωτιά και λάβρα το κείμενο ήδη από την παρουσίαση του: «Παγκό­σμια οργή εναντίον των τραπεζιτών - Η απληστία συνεχίζεται. Σε όλο τον κόσμο οι τράπεζες μοιρά­ζουν μπόνους δισεκατομμυρίων παρ' όλο που παρουσίασαν γιγαντιαίες ζημιές και υποχρεώθη­καν να καταφύγουν στη βοήθεια του κράτους. Ηταν ακριβώς αυτό το σύστημα της αυτοεξυπηρέ­τησης που υπήρξε συνυπεύθυνο για την πρόκλη­ση της χρηματοπιστωτικής κρίσης».


Το «Σπίγκελ» είναι αυτό ή η... «Φωνή του Προλετάριου;» Νέα σύγχυση περιμένει όποιον αποπειραθεί να ρίξει μια ματιά στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», όργανο της διανόησης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανί­ας: «Ο νέος κρατικός καπιταλισμός» είναι εκεί ο πονηρός τίτλος.


«ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ»


Ανατριχίλα αισθάνονται οι μορφωμένοι ανα­γνώστες της εφημερίδας, όταν ανακαλούν στη μνήμη τους ότι «κρατικό καπιταλισμό» χαρακτή­ριζαν οι αριστεροί επικριτές το σύστημα της αλή­στου μνήμης... Σοβιετικής Ενωσης! Αρπαξαν νύχτα την εξουσία στη Γερμανία οι... μπολσεβίκοι; Αν κάποιος απελπισμένος από την «ερυθρά πλημ­μυρίδα» που σαρώνει φραστικά την Ευρώπη λόγω της κρίσης αποφασίσει να περάσει στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και ανοίξει τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» για παρηγοριά, βέβαιος ότι του­λάχιστον οι Αμερικανοί παραμένουν ψυχή τε και σώματι αφοσιωμένοι στον καπιταλισμό που τόσο αγαπήσαμε, θα υποστεί νέο σοκ.


- «Ο χορός δυναμώνει: εθνικοποιήστε τις τράπεζές!» ήταν π.χ. ο εξωφρενικός -για τα μέχρι τώρα αμερικανικά δεδομένα- τίτλος ανάλυσης στις οικονομικές κιόλας σελίδες της εφημερίδας. «Εθνικοποίηση. Τώρα μόλις το είπα και δεν έπεσε πάνω μου το ταβάνι!» έγραφε ο αναλυτής των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κάνοντας προφανώς... ασκήσεις θάρρους στις πολιτικές βωμολοχίες.


«Όταν μιλάω με ειδικούς, μετά από περίπου δύο λεπτά μου λένε «πρέπει να εθνικοποιήσουμε απλώς τις τράπεζες», πράγμα που σημαίνει ότι η συναίνεση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και όλοι μας απλώς φοβόμαστε να το πούμε», δηλώνει ο Σάιμον Τζόνσον του περιβόητου πανεπιστη­μίου ΜΙΤ.


Κι αυτό είναι το λιγότερο! Εδώ στις αρχές του μήνα το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμ» βγήκε με εξώφυλλο την προτομή του... Καρλ Μαρξ και μια σελίδα με απόσπασμα από το Κομμουνιστικό Μά­νιφέστο! «Ξανασκεπτόμενοι τον Μαρξ -καθώς προσπαθούμε να σώσουμε τον καπιταλισμό, αξίζει να μελετήσουμε τον μεγαλύτερο επικριτή του συστήματος», ανέφερε ο τίτλος της σχετικής ανάλυσης, ενώ το τσιτάτο από το Κομμουνιστικό Μανιφέστο ήταν αυτό που παρομοιάζει την αστική τάξη με «μάγο που δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει τις καταχθόνιες δυνάμεις που απελευθέρωσε με τα μάγια του»!


Καρλ Μαρκ το «Τάιμ»; Ακαριαία η απάντηση του «Νιούζγουικ» του άλλου μεγάλου αμερικανικού περιοδικού: «Τώρα είμαστε όλοι σοσιαλιστές!» διακήρυξε με τον τίτλο του εξωφύλλου του, αφή­νοντας σίγουρα λιπόθυμους όχι μόνο τους ανα­γνώστες του, αλλά και όσους το είδαν κρεμασμένο στο περίπτερο.


ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΑΜ ΣΜΙΘ


Διαπιστώνοντας με θλίψη ότι ακόμη και η Αμε­ρική έχει κατακλυστεί από την «κόκκινη ακρίδα» αναζητώντας απελπισμένα διέξοδο από την κρίση, οι εναπομείναντες πιστοί του καπιταλισμού σίγου­ρα ακούν σαν γλυκιά μουσική την ομιλία του Ιά­πωνα υπουργού Οικονομίας στη Βουλή - αυτός τουλάχιστον τάσσεται υπέρ ενός... «καπιταλισμού με τρυφερή καρδιά»!


Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο που... ξεσάλωσαν ως και οι παπάδες! Πιο ακραία περίπτωση ο αρχιεπίσκοπος Μονάχου, ο οποίος δεν φτάνει που λέγεται Ράινχαρτ... Μαρξ, αλλά έβγαλε και βιβλίο με τίτλο... «Το Κεφάλαιο» που έγινε μάλιστα και μπεστ σέλερ! Τι λέει εκεί; Διαβάστε και φρίξτε:


«Υπάρχει ένα ζήτημα που δεν με αφήνει σε ησυχία: Στο τέλος του 20ού αιώνα, όταν η καπιτα­λιστική Δύση νίκησε την κομμουνιστική Ανατολή στη μάχη μεταξύ των συστημάτων, μήπως βιαστή­καμε πολύ να απορρίψουμε εσένα και τις οικονομικές θεωρίες σου, Καρλ Μαρξ; Μήπως ο καπιτα­λισμός είναι απλώς ένα επεισόδιο της Ιστορίας που θα τελειώσει σε κάποιο σημείο επειδή το σύ­στημα θα καταρρεύσει ως αποτέλεσμα των εσωτε­ρικών του αναθέσεων;» αναρωτιέται ο Γερμανός αρχιεπίσκοπος Μονάχου.


Όταν λέει τέτοια πράγματα ένας εκπρόσωπος του Θεού, πώς να εκπλαγεί κανείς που ο Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και υποψήφιος καγκελάριος, δηλώνει ότι «η απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας και ο κυνισμός πολλών ηγετικών δυνάμεων της οικο­νομίας με συγκλονίζουν διαρκώς»; Θα τρίζουν τα κόκαλα του Ανταμ Σμιθ και του Μίλτον Φρίντμαν με όσα ακούν αυτές τις ημέρες...

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ-ΔΙΕΘΝΗ

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 21-22.2.09Δεν υπάρχουν σχόλια: