Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009

Η άμετρη βία δεν κάνει τον κόσμο καλύτερο

Γ. Πανούσης: Η άμετρη βία δεν κάνει τον κόσμο καλύτερο

Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Πανούσης για την επίθεση εναντίον του στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς», χθες έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι υπερήφανος για το δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους συναδέλφους μου, που μαζί υπηρετούμε την επιστήμη και διδάσκουμε ελευθερία σκέψης και ευθύνη πράξεων.
Είμαι υπερήφανος για το δημόσιο Νοσοκομείο και τους γιατρούς που μου πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες με ιδιαίτερη φροντίδα.
Είμαι υπερήφανος για την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναγωνιστές που μου συμπαρίστανται και με εμψυχώνουν.
Είμαι υπερήφανος για τους εγκληματολόγους που - χρόνια τώρα σε αντίξοες συχνά συνθήκες - οραματιζόμαστε και προωθούμε ένα περισσότερο φιλελεύθερο ποινικό σύστημα με λιγότερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και με σεβασμό των δικαιωμάτων του κρατούμενου ανθρώπου.
Δεν είμαι όμως υπερήφανος για όσους πιστεύουν ότι με την άκριτη, άμετρη τυφλή βία έναντι παντός - χωρίς στοιχειώδη γνώση της ζωής, των αγώνων και των ιδεών καθενός - θα κάνουν τον κόσμο και τον εαυτό τους καλύτερο.

Υ.Γ. Είμαι υπερήφανος για όσους παίρνουν καθαρή θέση στις δύσκολες στιγμές και όχι για όσους κρύβονται πίσω από φοβίες, ενοχές και αοριστίες.»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100029_20/02/2009_304178

Κύμα αντιδράσεων κατά της βίας
Ο πνευματικός κόσμος της χώρας αρχίζει να εκδηλώνει την εναντίωσή του στα συνεχή κρούσματα
Του Αποστολου Λακασα

Πυκνώνουν το τελευταίο διάστημα οι εκφάνσεις τρομοκρατίας και απροκάλυπτης βίας στη χώρα μας. Η παγίδευση αυτοκινήτου με 60 κιλά εκρηκτικών στον περίβολο του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της Citibank κρίνεται πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρώπινες απώλειες αν σημειωνόταν έκρηξη που θα έπληττε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο. Από την άλλη, στο στόχαστρο μπαίνουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πνευματικού κόσμου, που διατυπώνουν άποψη αντίθετη από εκείνη που ορισμένοι θέλουν να προβάλουν. Η επίθεση με σιδηρολοστό κατά του καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Πανούση από ομάδα αγνώστων είναι το τελευταίο κρούσμα και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους: τρομοκρατώντας τους «αντιφρονούντες».
Οι επιθέσεις αυτές καταδεικνύουν τη βαθιά σήψη στην οποία βρίσκεται η τηλεοπτική δημοκρατία μας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παρουσιάζεται ανίσχυρη μπροστά στην πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, κλιμάκωση της βίας.
Ομως, κάτι κινείται από τη... βάση. Η επίθεση κατά του κ. Πανούση καταδικάστηκε από το σύνολο του πνευματικού και πανεπιστημιακού κόσμου (ακόμη και από την ΠΟΣΔΕΠ, που μέχρι τώρα δεν προέβαινε σε σχετικές καταδίκες). Και οι δηλώσεις καταδίκης προσφέρουν ένα αντίδοτο στον φόβο που αρχίζει σιγά σιγά να δηλητηριάζει τον δημόσιο λόγο. Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα, πανεπιστημιακός που μίλησε στην «Κ» ανέφερε ότι κάποιοι συνάδελφοί του δήλωσαν επιφυλακτικοί σε περαιτέρω δημόσια έκθεση. Ο λόγος της επιφυλακτικότητάς τους; Είχαν ταχθεί υπέρ της επέμβασης της δημόσιας δύναμης στην περίπτωση που εντός του πανεπιστημιακού ασύλου γίνονται εγκληματικές πράξεις. Δηλαδή, οι πανεπιστημιακοί αυτοί φοβούνται επειδή είχαν υποστηρίξει να εφαρμόζεται ο νόμος...
Ειδικότερα, ορισμένοι συνδέουν την όξυνση των στοχευμένων επιθέσεων κατά διανοουμένων και πανεπιστημιακών με την έξαρση της βίας στα πανεπιστήμια το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 27 Νοεμβρίου, άγνωστοι εισέβαλαν στο αμφιθέατρο του Νέου Χημείου κατά τη διάρκεια ημερίδας και προπηλάκισαν τον πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Παπαδάτο και την καθηγήτρια του ίδιου ιδρύματος κ. Μαρία Τζάνη. Ακολούθησε φέτος η εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου. Εμπρηστικός μηχανισμός από γκαζάκια εξερράγη έξω από την πόρτα του γραφείου του κ. Δοξιάδη, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Αθήνας - Θεσσαλονίκης», η οποία είχε πραγματοποιήσει με ανάλογο τρόπο συνολικά 17 επιθέσεις σε διάστημα 48 ωρών. Μεταξύ των επιθέσεων αυτών ήταν, εκτός από εκείνη εναντίον του κ. Δοξιάδη, και στο γραφείο του γνωστού πανεπιστημιακού κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη αλλά και, για πρώτη φορά, στο γραφείο του καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Γιάννη Πανούση, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η σειρά των στοχευμένων επιθέσεων συνεχίστηκε την περασμένη Τρίτη με τη νέα επίθεση κατά του κ. Πανούση.
Η κινητοποίηση του πνευματικού κόσμου κατά της έξαρσης βίας υποδηλώνει τα ισχυρά αντανακλαστικά που υπάρχουν ακόμη στην ελληνική κοινωνία. Πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Tεχνών για μία ακόμη φορά εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα της αγανάκτησης του πολίτη για την κρατική ανικανότητα απέναντι σε επιθέσεις κατά ύψιστων αγαθών και δημοκρατικών κατακτήσεων, όπως η ασφάλεια και η ελευθερία έκφρασης.

Πηγή : www.kathimerini.gr
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_1100028_20/02/2009_304179

Δεν υπάρχουν σχόλια: