Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009

Εξαγορά της Ολυμπιακής

Καλημέρα αγαπητοί μου τέως συνάδελφοι στην Ολυμπιακή.

Λέτε τελικά να βρέθηκε λύση για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΜΑΣ και μάλιστα από έλληνες επενδυτές;

Εύχομαι επιτέλους να βρεθεί μια σοβαρή λύση γιατί αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία σας και την κατάσταση αβεβαιότητας στην οποία βρίσκεστε. Μια αβεβαιότητα που όμως είστε υποχρεωμένοι, σφίγκοντας την καρδιά σας, να την βάζετε στην άκρη για να κάνετε την δουλειά σας σύμφωνα με τα υψηλά στάνταρ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΜΑΣ και της ΑΓΑΠΗΣ ΣΑΣ σαυτήν.

Δυστυχώς μόνο όσοι έζησαν την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ από μέσα μπορούν να αντιληφθούν το τι βαρύ φορτίο κουβαλάτε.

Εύχομαι οι συνδικαλιστές της ΟΑ να σταθουν στο ύψος των περιστάσεων και θέτοντας καταμέρος τον πολιτικό μανδύα της παράταξής τους, να συνεργασθούν για το καλό του προσωπικού και για το καλό της πατρίδας μας.

Γιατί το θέμα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ είναι ένα ΕΘΝΙΚΟ θέμα και πρέπει ΟΛΟΙ να το συνειδητοποιήσουμε.

Καλό κουράγιο συνάδελφοι και σας εύχομαι το καλύτερο για σας και τις οικογένειές σας.

Κωνσταντίνος Γραικιώτης

Οικονομολόγος

τ. Δ/ντης Οικονομικών Υπηρεσιών ΔΕΜ


Ο Ομιλος Marfin ανταποκρίθηκε στην έκκληση της κυβέρνησης

Εξαγορά της Ολυμπιακής αντί €200 εκατ. προτείνει η MΙG

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009 07:00

Επένδυση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ προτίθεται να πραγματοποιήσει για την Ολυμπιακή η Marfin Investment Group, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστεί διακομματική συναίνεση. Η MIG ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της κυβέρνησης για απευθείας διαπραγματεύσεις, δίνοντας την ευχέρεια στο Δημόσιο να επανακρατικοποιήσει την εταιρεία μετά τις εκλογές εάν η επόμενη κυβέρνηση το επιθυμεί.

Πρόθεση της MIG, όπως διατυπώθηκε διά στόματος Ανδρέα Βγενόπουλου, είναι να εντάξει την Ολυμπιακή στη MIG, μαζί με τις άλλες εταιρείες του ομίλου. Το τίμημα και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην εταιρεία υπολογίζονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζουν στελέχη της MIG, κρίσιμο στοιχείο είναι η διακομματική συναίνεση αλλά και η κοινωνική αποδοχή για το εγχείρημα και μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή η MIG προτίθεται να παραχωρήσει οικειοθελώς στο Δημόσιο τη δυνατότητα επανακρατικοποίησης της Ολυμπιακής σε διάστημα ως τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Σύμπραξη

Από τη MIG τονίζεται ότι υπάρχει η πρόθεση να συμπράξει με άλλον, υγιή, επιχειρηματικό και επενδυτικό όμιλο στη διαδικασία αυτή ή ακόμη και να αποσυρθεί εάν κάποιος Έλληνας, σοβαρά ενδιαφερόμενος εξασφαλίσει την επιτυχία του εγχειρήματος και δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της MIG.

H ανακοίνωση της MIG αναφέρει ότι «στη σημερινή κρίσιμη για την πατρίδα μας οικονομική συγκυρία η συνέχεια της λειτουργίας της Ολυμπιακής είναι αποφασιστικής σημασίας για τον τουρισμό, την απασχόληση, την ψυχολογία όλων μας και το κύρος της Ελλάδας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η Ολυμπιακή είναι ένα κομμάτι τις ιστορίας μας και της ζωής μας και θέλουμε να υπάρχει και να μας ξανακάνει υπερήφανους» και προστίθεται ότι «η σημερινή μας απόφαση ελπίζουμε να αντιμετωπισθεί σε αντιστοιχία με τις πραγματικές μας προθέσεις και πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες».

Για τον ΟΤΕ

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ανδρέας Βγενόπουλος τόνισε σε συνέντευξή του στον realfm ότι η MIG είναι διατεθειμένη να εντάξει την Ολυμπιακή στον όμιλο, εάν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με την επανακρατικοποίηση και ότι αντίστοιχες ήταν οι προθέσεις για τον ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα όπου συνάντησε εχθρικό κλίμα και υποχρεώθηκε να αποχωρήσει. Ερωτώμενος εάν η MIG θα κρατήσει τους υπαλλήλους της Ο.Α. και ιδιαίτερα τους πιλότους, τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν επαναπροσλήψεις, αφού η παλαιά Ολυμπιακή εκκαθαριστεί.

Στην ανακοίνωση της MIG αναφέρεται ότι το 58% της εταιρείας ανήκει άμεσα ή έμμεσα σε Έλληνες στρατηγικούς, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, το 24% ανήκει σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Dubai Group κατέχει περίπου το 18% των μετοχών και εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο με 3 μη εκτελεστικά μέλη χωρίς να έχει καμία ανάμειξη στη διοίκηση.

Α. ΔΟΓΑ

Κ. Χατζηδάκης: Προσοχή και σοβαρότητα για κάθε πρόταση

Η πρόταση της MIG, όπως και όποιες άλλες ενδεχομένως υποβληθούν, θα εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την οικονομική πολιτική.

«Η διαδικασία για την Ολυμπιακή έχει μπει, από χθες, σε μια καινούργια φάση. Η κυβέρνηση έκανε δημόσια πρόταση προς επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως ελληνικούς. Πληροφορήθηκα τώρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής, ότι υπάρχει κατ' αρχήν πρόταση από ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο.

Η πρόταση αυτή, όπως και όποιες άλλες ενδεχομένως υποβληθούν, θα εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και προσοχή, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε με νόημα ότι, η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβραδύνει τη διαδικασία. Προχωρούμε με βάση τη συμφωνία της Ε.Ε. Όπως δείχνει και η πρόταση του Εισαγγελέα, που ουσιαστικά είναι Κουρουπητός ΙΙ, κάθε καθυστέρηση θα σημαίνει ημερήσιο πρόστιμο για τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις αναμένεται να κρατήσουν κάποιες ημέρες, καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Έχει ψηφιστεί ήδη ο νόμος για την εθελουσία έξοδο και τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, αλλά και ο νόμος για την ταχεία εκκαθάριση των τριών εταιρειών.

Τη βάση των απευθείας διαπραγματεύσεων αποτελούν οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων της ΟΑ που έγιναν από ανεξάρτητους οίκους και ανέρχονται συνολικά και για τις τρεις εταιρείες στα 107 εκατ. ευρώ περίπου.

Υπέρ οι πιλότοι

Υπερ της ιδιωτικοποίησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και της κίνησης εξαγοράς της από την MIG, τάσσονται οι πιλότοι της εταιρείας.

«Υποστηρίζουμε την πρόταση της MIG, μόνο αν αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας, δηλαδή έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα», ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ΕΧΠΑ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΧΠΑ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, το θερινό πρόγραμμα της εταιρείας απαιτεί 42 αεροσκάφη, ενώ η εταιρεία διαθέτει μόλις 38, εκ των οποίων τα 6 βρίσκονται σε βαριά συντήρηση.

Οι πιλότοι - που τάσσονται υπέρ της αποκρατικοποίησης - κατέθεσαν χθες τη δική τους πρόταση, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της Ολυμπιακής πρέπει να ανατεθεί για δύο χρόνια σε ειδικευμένη διεθνή εταιρεία διοικητικών συμβούλων με στόχο να εξυγιανθεί οικονομικά και διαχειριστικά και στη συνέχεια, να γίνει νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης με ευνοϊκούς όρους και την προοπτική καλύτερης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Ανοικτός» να συζητήσει με όλους, με απόλυτη διαφάνεια, για το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ερωτηθείς χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εφ΄όλης της ύλης, για την πρόταση της MIG.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ, εδώ και πολύ καιρό, «υποστηρίζει ένα μεικτό σχήμα κρατικής και ιδιωτικής συνεργασίας και μια σοβαρή συμμαχία του νέου σχήματος με έναν μεγάλο αερομεταφορέα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «την πολιτική απαξίωσης της Ολυμπιακής» και τον πρωθυπουργό ότι «έπαιξε επικοινωνιακά με το ζήτημα, χωρίς καν να υπάρχουν συμφωνίες».

Κατά το ΚΚΕ «η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, ανεξάρτητα από το τίμημα και τη διαδικασία, είναι σε βάρος του γενικού συμφέροντος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων» και ζητεί «ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ σημείωσε ότι «το ναυάγιο της απαράδεκτης ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής εξωθεί την κυβέρνηση να εκλιπαρεί εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα να παίξουν με το αζημίωτο το ρόλο του αυτόκλητου δήθεν «σωτήρα» του εθνικού μας αερομεταφορέα».

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση, «αντί να ευτελίζει και να ευτελίζεται, να προχωρήσει στη στήριξη και ανασυγκρότηση του εθνικού μας αερομεταφορέα ως δημόσιας επιχείρησης με κοινωνικό ρόλο και αναπτυξιακή προοπτική».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

· ΣΥΡΙΖΑ: Ναυάγησε η απαράδεκτη ιδιωτικοποίηση των ΟΑ - 5/2 18:41

· ΠΑΣΟΚ για ΟΑ: Απέτυχαν πρωθυπουργός - εμπλεκόμενοι υπουργοί - 5/2 18:26

· ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιμένει στο ρόλο του «πλασιέ» για την ΟΑ - 5/2 12:42

· Κ. Χατζηδάκης: Υπό εξέταση η πρόταση της ΜΙG - 5/2 12:37

· Πρόταση για μείωση των χρηματικών κυρώσεων για Ο.Α. - 5/2 12:19Δεν υπάρχουν σχόλια: