Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2009

Yποβάθμιση της οικονομίας από S&P

Αναδημοσιεύουμε εδώ το άρθρο του κ. Τάσου Δαδόπουλου από το newsletter της εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ" με ένα απλό ερώτημα στους υπευθύνους διαχείρισης της ελληνικής οικονομίας τόσο από την πλευρά της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Διαχειριστήκατε ένα σωρό κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητήσατε και έγιναν θυσίες από τον ελληνικό λαό, τελικά πως στην οργή τα καταφέρατε να φθάσετε την οικονομία σε αυτό το σημείο. Γιατί βεβαίως η οικονομία μας δεν βρέθηκε στο σημείο αυτό από την μια μέρα στην άλλη και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Τώρα αν πιστεύετε ότι η οικονομία μας είναι σε καλίτερη κατάσταση και ότι η S&P έχει κάνει λάθος υπολογισμούς (όπως συνέβει σχετικά πρόσφατα με την αναβάθμιση οικονομικού κολοσσου που όμως τελικά βούλιαξε) δεν μένει παρά να μας το αποδείξετε. Ομως να ξέρετε ότι ο Ελληνικός Λαός δεν αντέχει άλλο οικονομικό σφίξιμο.

ΚΓ

Στην αναμενόμενη υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard &Poors εκτιμώντας υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για πέρσι και φέτος στο έλλειμμα και χρέος της γενικής κυβέρνησης που θα αυξηθεί στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2011.

Έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2008 και το 4% του ΑΕΠ το 2009 και σημαντική υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η Standard & Poors προχωρώντας χθες στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας στην βαθμίδα Α- από Α και της βραχυπρόθεσμης από Α-1 σε Α-2.

Ωστόσο ο ξένος οίκος άλλαξε από «αρνητική» σε «σταθερή» την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία βασισμένος στην πρόβλεψη ότι η δημοσιονομική αστάθεια και η οικονομική επιβράδυνση θα έχει ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να αυξηθεί σταδιακά και παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ μέχρι και το 2011.

Μάλιστα τονίζεται ότι απόκλιση προς τα πάνω από την πρόβλεψη (δηλαδή του χρέους στο 100% του ΑΕΠ) της Standard & Poors θα είχε ως αποτέλεσμα την εκκίνηση μιας διαδικασίας νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας.

Βασικό επιχείρημα για την υποβάθμιση στην οποία προχώρησε ο διεθνής οίκος ήταν η συνεχής επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας η οποία τώρα επιταχύνεται από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος στην έκθεση που συνοδεύει την υποβάθμιση, η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να εξομαλύνει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες το διάστημα 2002 -2007 όταν απολάμβανε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Ως τέτοιες αναφέρει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που έφτασε το 14% του ΑΕΠ το 2008 αλλά και το πολύ υψηλό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Η επιδείνωση αυτή αποδίδεται στην υπερβολική εξάρτηση των στόχων του προϋπολογισμού από το σκέλος των εσόδων τα οποία με την σειρά τους βασίστηκαν σε έκτακτα μέτρα όπως περαίωση της επταετίας 2000-2006 και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η αστοχία των μέτρων αυτών σε συνδυασμό και με την απόκλιση των δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα τη δημοσιονομική αποδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα για το 2009 προβλέπεται μεγάλη αύξηση στις κοινωνικές μεταβιβάσεις αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα. Με όλα αυτά τα δεδομένα ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2% μέχρι και το τέλος του χρόνου χαρακτηρίζεται εκτός πραγματικότητας.

Ο ΟΔΔΗΧ

Απέναντι στη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Σπύρος Παπανικολάου εμφανίστηκε χθες καθησυχαστικός.

Σε δηλώσεις του προς την «Ν» χαρακτήριζε την χθεσινή εξέλιξη αναμενόμενη αφού ο οίκος είχε προειδοποιήσει για την υποβάθμιση πριν από μερικές ημέρες. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που είχε η χθεσινή ανακοίνωση της S&P στην ελληνική αγορά ομολόγων τόνισε ότι η μεταβολή της διαφοράς απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς δείχνει ότι η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει την υποβάθμιση.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι στην προειδοποίηση της S&P την περασμένη εβδομάδα το spread των 10 ετών ομολόγων εκτινάχθηκε από τις 210 στις 245 μονάδες βάσης ενώ χθες με την ανακοίνωση της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας υπήρξε μια οριακή μόνο αύξηση στις 247 μονάδες βάσης.

Η Ε.Ε.

Την απόφαση του διεθνούς οίκου οικονομικής αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, δεν την σχολιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε από τις Βρυξέλλες, η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια.

To ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας την αξιολόγηση της Standars & Poor' s, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, τόνισε πως «αυτό σημαίνει δυσκολίες στο δανεισμό και υψηλότερο κόστος δανεισμού που επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη».

Η κ. Κατσέλη επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «φέρει ακεραία την ευθύνη, για μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση, σε δημοσιονομική εκτροπή και σε υπερχρέωση». Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου επισήμανε την εκτίμηση της Standard & Poor's, για δημοσιονομικό έλλειμμα, άνω του 4%».

O ΣΥΡΙΖΑ

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε πως «η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, σημαίνει τη χρεοκοπία όλης της πολιτικής που εφάρμοσε η Ν.Δ.

ΥΠΟΙΟ: Προτεραιότητα η ενίσχυση ασθενεστέρων

Στο υψηλό χρέος και έλλειμμα απέδωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την Standard&Poors.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι «όσον αφορά το δημόσιο χρέος, θέλω να επισημάνω ότι από σχεδόν 100% του ΑΕΠ το 2004, σήμερα έχει μειωθεί στο 93% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα, επίσης, έχει μειωθεί κατά πολύ από το 7,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004.

Παραμένει, όμως, υψηλό, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να θέσει σε προτεραιότητα την πραγματική οικονομία και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων». Επισημαίνει ακόμη ότι «σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε, το πρώτο ζητούμενο δεν μπορεί να είναι ο μηδενισμός των ελλειμμάτων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις.

Άλλωστε, πολλές χώρες της ευρωζώνης θα υπερβούν κατά πολύ το όριο του 3%. Τέλος επισημαίνει ότι «επειδή είμαστε μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος, οφείλουμε - για το δικό μας συμφέρον και όχι γιατί μας το επιβάλλει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης - να περιορίσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%».


Δεν υπάρχουν σχόλια: