Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009

Πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ επιβεβαιώνει τις εκτελέσεις στην Κύπρο

Απο την σημερινή "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" αναρτούμε το παρακάτω άρθρο που έρχεται να προσθέσει νέες πληροφορίες για τα όσα έπραξαν οι τουρκικές δυνάμεις εισβολής το 2004 στην Κύπρο. Μήπως επιτέλους ήλθε η στιγμή που θα πρέπει να ξυπνήσει η διεθνής κοινότητα και να μην βάζει στο ίδιο καζάνι τους θύτες με τα θύματα; ΚΓ

*

Πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ επιβεβαιώνει τις εκτελέσεις

της Ελένης Bαρβιτσιώτη

Μαρτυρία πρώην αξιωματικού των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την αρχική παραδοχή του Τούρκου ηθοποιού ότι σκότωσε δέκα Ελληνοκυπρίους, με πρώτο έναν 19χρονο στρατιώτη κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο το 1974. Ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ, που έχει διατελέσει και σε επιτελική θέση στο ΓΕΕΘΑ, και νυν δήμαρχος Νευροκοπίου, Βασίλης Γιαννόπουλος υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ότι τη δεκαετία του 1990, έγινε αποδέκτης στο προξενείο της Σμύρνης, μιας αναπάντεχης ομολογίας από έναν Τούρκο πρώην στρατιώτη.

«Συναντηθήκαμε και μου ανέφερε αυτά που είπε στην τουρκική εκπομπή», είπε ο κ. Γιαννόπουλος. «Είχε εκτελέσει εν ψυχρώ Ελληνες και Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους που ήταν στα χέρια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Οπως θυμάται, στη συνέχεια ο συνομιλητής του, του επέδειξε τα στρατιωτικά του έγγραφα, αλλά και επαίνους του τουρκικού στρατού που του είχαν απονεμηθεί μεταξύ άλλων για τις πράξεις ανδρείας στις οποίες είχε επιδοθεί κατά την εισβολή του 1974. Ο Τούρκος είχε τότε εξομολογηθεί στον κ. Γιαννόπουλο ότι η απόφασή του να ομολογήσει τις δολοφονίες είχε παρθεί εξαιτίας των τύψεων που ένιωθε.

«Είχε φτάσει στα πρόθυρα ψυχικής διαταραχής από τις τύψεις και ήθελε από εμάς να τον φυγαδεύσουμε στην Ελλάδα για να δικαστεί από ελληνικά δικαστήρια», θυμάται.

Παρ’ όλα αυτά, μετά την αρχική τους επαφή, ο «επισκέπτης», που σήμερα ο κ. Γιαννόπουλος αναγνωρίζει ως τον Τούρκο ηθοποιό, δεν επικοινώνησε εκ νέου με το ελληνικό προξενείο. Αυτό έπεισε τον πρώην αξιωματικό ότι η ομολογία του δεν ήταν «κάποια ενέργεια της ΜΙΤ», αλλά και ότι η τωρινή τηλεοπτική του ομολογία είναι ειλικρινής. «Είμαι πεπεισμένος ότι διέπραξε αυτά που ομολόγησε στην τουρκική τηλεόραση», είπε στην «Κ».

Ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος σήμερα εκτιμά ότι ο Ολγκάτς θα ήταν ένας πολύτιμος μάρτυρας για τη διαλεύκανση της τύχης των αγνοουμένων και ότι ανακάλεσε την τηλεοπτική του δήλωση μετά από πίεση, πέρασε αρκετά χρόνια στην Τουρκία αναζητώντας την τύχη των αγνοουμένων για χάρη των ελληνικών αρχών. Στα χρόνια αυτά, αξιοποίησε πλήθος πληροφοριών, αλλά και μαρτυριών που συνέλεξε σε διάφορα σημεία της γειτονικής χώρας.

«Είχε οργανωθεί ένα δίκτυο αντιφρονούντων που κατάφερνε να μας δίνει πληροφορίες μέσα από τις τουρκικές φυλακές», είπε στην «Κ». Οπως υποστηρίζει σήμερα, ο φάκελος των αγνοουμένων έχει κλείσει γι’ αυτόν μετά από μακροχρόνιες και επίμονες έρευνες. «Η εκτίμησή μου μετά και απ’ αυτό το γεγονός και απ’ αυτή την πληροφόρηση είναι ότι αρκετοί αγνοούμενοι, περιήλθαν ζώντες στην κατοχή του καθεστώτος Ντενκτάς και δολοφονήθηκαν μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου της εισβολής», εξήγησε στην «Κ»

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_29/01/2009_301260


Δεν υπάρχουν σχόλια: