Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου 2009

Παρεπόμενα των δηλώσεων Ολγκάτς

ΕΛΛΑΔΑ

Ευ. Αντώναρος: Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για τις τουρκικές φρικαλεότητες στην Κύπρο


Επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο ξέραμε, ότι έγιναν φρικαλεότητες από την πλευρά των Τούρκων στην Κύπρο δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τη δήλωση του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Ολγκάτς ότι σκότωσε 10 Ελληνοκυπρίους κατά την τουρκική εισβολή ενώ στη συνέχεια ανακάλεσε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για σενάριο ταινίας.

«Όλα καταγράφονται με δυσάρεστο ανάγλυφο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. Δεν θα το αφήσουμε αυτό το θέμα» τόνισε ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.
ΚΥΠΡΟΣ
Παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου για τις δηλώσεις Ολγκάτς


Την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Κύπρου, που ζήτησε τη διερεύνηση της υπόθεσης, προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού ότι κατά την εισβολή του 1974 σκότωσε δέκα Κυπρίους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει έρευνα από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) ή από επιτροπή, την οποία να διορίσουν τα Ηνωμένα Έθνη, για να διαφανεί κατά πόσον ισχύουν οι ισχυρισμοί του Ολγκάτς.

Ο κ. Κληρίδης εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος για την αλήθεια της αρχικής ομολογίας του Τούρκου ηθοποιού και χαρακτήρισε ανόητη και αστήρικτη τη δικαιολογία, που προέβαλε στη συνέχεια, σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει, ότι δήθεν είχε μπερδέψει την πραγματικότητα με το σενάριο που έγραφε.Είπε, επίσης, πως αναμφισβήτητα -και όπως προκύπτει από άλλες μαρτυρίες- έγιναν εν ψυχρώ δολοφονίες. Όμως, το να βγαίνει κάποιος και να παραδέχεται ο ίδιος ότι έκανε εκτελέσεις, είναι συνταρακτικό, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια του Ολγκάτς «έγκλημα πολέμου», καθώς ακόμα και αν δεν λέει την αλήθεια, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος, γιατί προκάλεσε αναστάτωση.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Αγωνιώδης είναι η προσπάθεια του Τούρκου ηθοποιού Αττίλα Όλγκατς να ανασκευάσει τις δηλώσεις του περί εκτέλεσης 10 Κυπρίων κατά την διάρκεια της εισβολής στο νησί το 1973...Ο κίνδυνος της φυλάκισης είναι πλέον πολύ πιθανός και ο ηθοποιός προσπαθεί να κατευνάσει την οργή του κυπριακού λαού αλλά και της Ελλάδας...
Ακόμα και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας ήταν πάρα πολύ έντονες με γνωστούς αρθρογράφους της γειτονικής χώρας να ζητούν την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων....
Σήμερα ο Όλγκατς δίνει συνέντευξη στην "Millyet" και την "Hurriet" επαναλαμβάνοντας τα περί "φανταστικών σκηνών" από ένα σενάριο που γράφει αυτόν τον καιρό...Δείτε εδώ το ρεπορτάζ της "Hurriet" που διατίθεται στα Αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: