Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009

Φρένο στα τεκμήρια, αλλαγές στο ΕΤΑΚ


Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να μην προχωρήσει, στην παρούσα φάση, το σχέδιο Αλογοσκούφη με τις αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων, ενώ παράλληλα εξετάζει μεταβολές στον τρόπο υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), το οποίο επιβαρύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα νέα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος δεν υπάρχουν οι κωδικοί στους οποίους όπως είχε επίσημα ανακοινωθεί θα δηλώνεται από τον υπόχρεο ποια είναι η κύρια κατοικία του που σύμφωνα με το νόμο απαλλάσσεται από το ΕΤΑΚ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές θα αφορούν το αφορολόγητο όριο και μέσα απ΄ αυτές θα επιδιώκεται όχι μόνο να διορθωθούν τα λάθη που διαπιστώθηκαν φέτος αλλά και να γίνει το ΕΤΑΚ πιο φιλικό για τους μικροϊδιοκτήτες που επιβαρύνονται δυσανάλογα σε σχέση με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Την ίδια ώρα το σχέδιο με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης ή το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων όπως θα μετονομαστούν τα τεκμήρια διαβίωσης παραμένει στο συρτάρι του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου.
Η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης είχε συνδεθεί με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ για περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που ισχύει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2008. Το σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη προέβλεπε ότι με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου και τη θέσπιση του νέου συστήματος τεκμηρίων θα πιάνονταν στην «τσιμπίδα» της εφορίας οι επιτηδευματίες που θα δήλωναν ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, κάτω από το όριο των 10.500 ευρώ για να πληρώσουν λιγότερο φόρο εισοδήματος.
Όπως όλα δείχνουν η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης αναβάλλεται ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα την κατάργησης του αφορολογήτου ορίου για τους επαγγελματίες.
Στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζονται διάφορες εισηγήσεις όπως η επαναφορά του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ ή η μετάθεση του μέτρου για ένα χρόνο δηλαδή να τεθεί σε εφαρμογή από το 2010.
Σε περίπου 1,5 μήνα που θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η κυβέρνηση έχει τον χρόνο να αποσύρει ή να αναβάλλει το μέτρο. Σημειώνεται ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου ισοδυναμεί με πρόσθετο φόρο έως 1.210 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν ότι οι οριστικές αποφάσεις για το αφορολόγητο των επαγγελματιών θα ληφθούν μετά την κατάθεση του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί τις επόμενες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

19/1/2009

Πηγή: www.imerisia.gr

Σχόλιο δικό μας:

Λέτε επιτέλους η κυβέρνηση να άρχισε να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Ας ελπίσουμε από δω και πέρα να δούμε μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση. ΚΓ

Δεν υπάρχουν σχόλια: