Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2008

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ

Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύονται γκάλοπ που εμφανίζουν την ύπαρξη ενός μεγάλου ποσοστού ψηφοφόρων να ψηφίζουν τον ΚΑΝΕΝΑ. Το "γιατί " εμφανίζεται στο σημερινό φύλο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ όπου, μέσα από μια τελευταία δημοσκόπηση, παρατηρείται σοβαρή κρίση στην αξιοπιστία των θεσμών και προ πάντων των κομμάτων, των πολιτικών και της τηλεόρασης.

Το θέμα αυτό αποτελεί επίσης αντικείμενο συζητήσεων σε όλες τις κοινωνικές συγκεντρώσεις που έτυχε να παραβρεθώ τον τελευταίο καιρό. Διαπιστώνω λοιπόν και προσωπικά τον ΒΑΘΥΤΑΤΟ προβληματισμό που υπάρχει σε όλους τους πολίτες και ΑΝΗΣΥΧΩ από το γεγονός ότι αυτοί που έπρεπε να αντιληφθούν το τι ακριβώς συμβαίνει δεν το καταλαβαίνουν γιατί φορούν κομματικές ή συντεχνιακές παρωπίδες και βρίσκονται βαθύτατα προσκολλημένοι στα κομματικά άρματα ή τις συντεχνιακές οργανώσεις.

Το ίδιο θέμα παρουσιάζεται σήμερα, με άλλα λόγια, στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος που γράφει :

« Το μείζον, όμως, είναι άλλο. Είναι η ανάγκη πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων και συμφωνιών σε επιμέρους θέματα, που αθροιστικά μπορούν να διαμορφώσουν την κοινωνική ηρεμία και την πολιτική βούληση που έχει ανάγκη ο τόπος.


Οι κοινωνικές συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων ανέτρεψαν κάθε τι που θεωρείτο λογικό στην πολιτική δραστηριότητα και αντιπαράθεση.


Είναι περισσότερο από προφανές πως οι πολίτες επιθυμούν, πλέον, μία νέα αντίληψη διακυβέρνησης. Δεν υποτάσσουν την αντίληψη αυτή σε καμία κομματική ή συντεχνιακή επιδίωξη. Δεν την ταυτίζουν με κανένακόμμα και με καμία «αλήθεια» - από εκείνες που επικαλούνται αυτάρεσκα κάποιες ηγεσίες.


Το 2009 θα είναι το έτος που όλα τα παραπάνω θα δοκιμαστούν. Ενδεχομένως βίαια και συγκρουσιακά. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι η συγκυρία να κυοφορήσει αυτές τις νέες αντιλήψεις που ζητούν οι πολίτες. Το σημαντικό είναι να χειραφετηθεί, επιτέλους, η πολιτική και να αποκτήσει αντιστοίχιση με το κοινωνικό αίτημα. Αυτή είναι η ελπίδα όλων μας.»


Το ερώτημα όμως είναι αν η ελπίδα αυτή μπορεί να υλοποιηθεί από τα πρόσωπα που ασκούν την εξουσία σήμερα, μέσα από τους διάφορους κομματικούς και συντεχνιακούς χώρους που αποδοκιμάσθηκαν έντονα το τελευταίο διάστημα και που δέχονται σχεδόν καθημερινά την αρνητική κριτική μας.


Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται μέσα από το σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ που αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της. Το άρθρο αυτό αυτούσιο το παραθέτουμε παρακάτω για να βγάλετε και εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.

«Η κατακρήμνιση των θεσμών είναι η μεγαλύτερη ζημιά που μπορεί να υποστεί μια κοινωνία, επειδή οι θεσμοί είναι οι αρμοί αυτής της κοινωνίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χάσουν οι Έλληνες την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.

Τα σκάνδαλα περνούν ατιμώρητα, η Δικαιοσύνη δεν στέκεται στο ύψος της, τα Πανεπιστήμια παράγουν χαρτιά αντί πτυχίων, οι πολιτικοί εθίστηκαν σε κοκορομαχίες αντί της λύσης προβλημάτων.

Όμως, όσοι λόγοι υπάρχουν για την απώλεια εμπιστοσύνης, άλλοι τόσοι υπάρχουν για την ανάκτησή της. Υπάρχουν πολλοί αστυνομικοί, δικαστές, πανεπιστημιακοί, πολιτικοί κ.ά. που αθόρυβα κάνουν τη δουλειά τους και τιμούν τους θεσμούς που υπηρετούν. Όλους αυτούς, που δεν κάνουν μεγάλο θόρυβο, πρέπει να τους ανακαλύψουμε και να τους δώσουμε θέσεις ευθύνης. Δεν χρειάζεται να τα ισοπεδώσουμε όλα, απλώς οφείλουμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές

Ας ψάξουμε λοιπόν και εμείς σαν πολίτες να εντοπίσουμε. να προβάλλουμε αλλά και να ενισχύσουμε την εμπλοκή τέτοιων προσωπικοτήτων στην πολιτική ζωή του τόπου μας.

http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/12/28/281208 2.pdf

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_100072_28/12/2008_297519

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αντί σχολίου σας στέλνω τό άρθρο του κ. Γιανναρά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Τό άρθρο δημοσιεύεται στην σελίδα :
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_28/12/2008_297489
με τίτλο "Η παράνοια φίμωσε τη Γιορτή" και σας συνιστώ να το διαβάσετε.